utorak, 11. prosinca 2012.

Suvremeni „autoriteti“



Prošli smo točku kada se ekspertima vjerovalo kao ekspertima. Došli smo do trenutka kada se vjeruje ekspertima čak i u onim stvarima u kojima su oni amateri. Prosječan liječnik koji se bavi ospicama mora ustuknuti velikom specijalistu u području statistike. Samo zato što određeni specijalist zna više o psećem bjesnilu od psa, neki pretpostavljaju da i o zubima zna više od stomatologa. Čovjek nije autokrat po pitanju jedne stvari, nego i po pitanju svih drugih stvari samo zato što o toj jednoj stvari zna nešto. Dopušta mu se da gospodari nad deset gradova zbog toga što je bio nešto poput monomanijaka u jednom gradu. Ovo nije pretjerivanje, samo pogled na popularne časopise i javne kontroverze će vam dati primjere o kojima govorim. Religija Haeckla, koji je biolog, bitnija je od njegove biologije. Slavni igrač kriketa istaknutiji je zbog svojeg novinarstva negoli zbog kriketa... Gotovo uvijek ćete uočiti da su "autoriteti" autoritativni na nekom drugom području od onoga kojim se bave, i da "reprezentativni ljudi" ne predstavljaju nikoga i ništa osim svojih vlastitih simpatija i nesimpatija.

2 komentara:

  1. Čestitam na trudu za otvaranje jednog ovakvog bloga! Obavezno povezati s facebookom što prije!! Nadam se da će blog uskoro doći na razinu kao što je npr:
    katoliksdnakace.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala lijepo! Katolik s Dna Kace mi je inače omiljeni blog, bilo bi mi drago kada bi se zdravorazumsko kritičko razmišljanje kojeg promiče prevođenjem i komentiranjem tekstova uspjelo što više proširiti, toga smo stvarno u velikoj potrebi.
      Nadam se da ću uskoro uhvatiti vremena za napraviti facebook profil. Chesterton je zbog brikosti uma vrlo pogodan autor za stvaljanje citata na društvene mreže.

      Izbriši