subota, 22. prosinca 2012.

H. Belloc: Ljepota jutarnje mise(Ulomak iz putopisa Path to Rome)

Nakon što sam ušao u prvo selo, saznao sam da je misa upravo završila, a to me je s pravom ozlovoljilo, jer kakvo je to hodočašće na kojem čovjek ne može svakog jutra biti na misi? Od svih stvari koje sam čuo o svetome Luju, radi kojih sam poželio poznavati ga i razgovarati s njim, ništa me nije oduševilo više od njegovog običaja da svakodnevno ide na misu, kad god je marširao prema jugu, ali zašto me to toliko raduje ne mogu točno reći. Naravno, tu su milost i utjecaj koji pripadaju takvom običaju, ali ne govorim sada o ovome, nego o ugodnom osjećaju reda i ispunjenosti, čisto vremenite prirode, koji se vežu uz dan započet s misom. Redovnici su, koliko znam, taj osjećaj zvali tjelesnim osjećajem, ali za mene je izvor trajne ugodnosti. Neka oni idu svojim putem, a ja ću svojim.


Ovu ugodnost pripisujem četirima uzrocima, a ti uzroci su:
1. Pola sata točno na početku dana ste u tišini i sabranosti, i trebate odložiti sve brige, interese i strasti ponavljajući poznate radnje. Ovo mora da jako koristi samom tijelu i daje mu ton.

2. Misa je pažljiv i brz ritual. Uloga je svih rituala (kao što vidimo u igrama, socijalnim ugovorima itd.) olakšati um od hrpe odgovornosti i inicijativa, i unijeti vas u njega, vodeći vaš život umjesto vas za vrijeme njegovog trajanja. Na ovaj način osjećate jedinstven počinak nakon kojeg ste zasigurno spremniji za djelovanje i prosuđivanje.

3. Okruženje vas tjera na dobre i razumne misli, a za trenutak umrtvljuje tutnjavu i sukobe užurbane uvrnutosti koji se razvijaju u nama samima, i koje primamo od drugih, a izvor su svih ljudskih bijeda. Tako je vrijeme provedeno na misi poput kratkog odmora u dubokoj i dobro izrađenoj knjižnici u koju ne dopire nikakav zvuk i gdje se osjećate sigurni od izvanjskog svijeta.

4. Najbitniji uzrok ovog osjećaja zadovoljstva je taj što činite nešto što je ljudska vrsta činila tisućama i tisućama i tisućama godina. Ovo je stvar u vezi tog trenutka zbog kojeg sam zapanjen da ljudi tako malo o njemu čuju. Nešto nam je zapisano u krvi od drevnog običaja što moramo činiti kako bismo ostvarili sreću (naravno niti jedan odrastao čovjek ili žena ne može biti jako sretan na dugo vremena - ali mislim razumno sretan), i, što je još bitnije, časnost i sigurnost naših duša. Čovjek bi trebao s vremena na vrijeme loviti životinje ili barem gađati mete, čovjek bi uvijek trebao piti neku vrstu fermentirane tekućine sa svojom hranom, a posebice na velike blagdane. Trebali bi otići do vode s vremena na vrijeme, povremeno plesati, pjevati u zborovima, jer sve je ove stvari čovjek radio otkad ga je Bog stavio u vrt i otkad su se njegove oči počele brinuti o duši. Neki su učitelji, čija sam imena zaboravio, napokon rekli jednu pametnu stvar, a ta je da bi svaki čovjek barem nešto malo trebao izrađivati sa svojim rukama.  

O, kakva je to dobra filozofija, i koliko bi bilo bolje kada bi bogataši, umjesto da rasipaju utjecaj svojega položaja i troše novac na ove ili one neobične stvari, trošili novac u preobrazbu srednje klase u običan život i tradiciju ljudske rase. Uistinu, kada bih imao moć na trideset godina, ljudima bi bilo omogućeno da slijede svoje ugrađene instinkte po ovim pitanjima. Da mogu slobodno loviti, piti, pjevati, plesati, ploviti i kopati, a oni koji to ne bi htjeli činiti bili bi prisiljeni silom.

U jutarnjoj misi se čini sve što ljudska rasa treba činiti, i što je činila sve ove godine kada se religiju pitalo. Na misi imate posvećene i odvojene dijelove, oltar, svećenika u svome ruhu, postavljeni ritual, drevni i hijerarhijski jezik [pisano dok je misa bila služena na latinskom jeziku nap.prev.], i sve za čime vaša priroda čezne po pitanju štovanja.

Iz ovih razloga lako je razumjeti koliko sam bio uznemiren kada sam saznao da je misa upravo završila na prvo jutro moga hodočašća.Broj komentara: 9:

 1. ... u tišini i sabranosti ... poznate radnje ... pažljiv ritual ... okruženje vas tjera na dobre i razumne misli ... Na misi imate posvećene i odvojene dijelove, oltar, svećenika u svome ruhu, postavljeni ritual, drevni i hijerarhijski jezik ...

  Novus Ordo generacija može samo sanjati o ovim stvarima. Ponekad zaista zavidim ljudima koji su umrli prije liturgijske reforme i kojima je (tiha) tradicionalna latinska misa bila jedina Misa koju su ikada upoznali.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Apsolutno! Jedan sličan primjer - kako je bl. Alojzije Stepinac kada je bio u zatvoru prisustvovao na 9 božićnih misa (dvojica svećenika uz nadbiskupa, svaki slavio po tri mise). Zamislimo to danas - biti na devet novus orda u danu. Mora da bi ti ga bilo dosta za čitav život koliko bi to iscrpljujuće bilo (naravno, pored toga da danas u toj situaciji vjerojatno nijedan svećenik ne bi samostalno služio 3 mise, nego bi fino oni izkoncelebrirali jednu i to je to).

   Izbriši
  2. Jura, kad već spominješ blaženog nam kardinala, poznato je da je on pripremao i sudjelovao u liturgijskim kongresima od 1934-1940, pa je onda to nazvano njegovom euharistijskom evangelizacijijom(knjiga J. Batelje). Baš se pitam kakva bi reakcija naroda bila danas kad bi, u perspektivi nastojanja oko nove evangelizacije, TLM dobila svoje mjesto. No, to zahtjeva trening svećenika i bogoslova za istu, za što biskupi i odgojitelji u sjemeništima ne pokazuju ni najmanje volje na našim prostorima, unatoč poticajima i "zelenim svjetlima" od strane Svete stolice. Volio bih da me netko demantira u ovom zadnjem, ali se bojim da nema tko. :(

   Izbriši
 2. Naravno, i pohvala ta tekst, uz jedan ispravak - narav (filozofski termin) umjesto priroda (prirodno-znanstveni).

  OdgovoriIzbriši
 3. H. Belloc, povjesničar i gorljivi katolik, zaista je divno opisao ono što duša osjeća na misi. Dobar tekst :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Belloc je izuzetan pisac, uskoro ću napisati neki tekstić i o njemu. Stvarno je šteta da barem mi katolici nismo upoznati s djelima pisaca poput Belloca. Imali bismo uvid u povijest kako se stvarno događala, a ne anticrkveni populizam koji se sustavno promovira u osvrtima na povijesne događaje. Ugodno me iznenadilo da je nakladnička kuća Benedikta izdala čak tri njegova naslova ovo ljeto koje se svakako isplati pročitati. http://www.naklada-benedikta.hr/

   Izbriši
 4. Trebalo mi je dugo vremena da ovdje unesem par riječi, iako sam tekst pročitala veoma brzo nakon što ste ga objavili. Pokrenule su ove riječi u meni sjećanja i doprle do temelja moje duše. Nisam sigurna da i sada mogu smireno pisati. Ima riječi koje u nama pokrenu čitavu rijeku nezaustavljivih misli i osjećaja. Ove su dotakle moju pustinju u koju je naš Gospodin zakoračio u mojim prvim danima sjećanja i ostao u Svetoj Misi samnom do danas.
  Hvala da ste nam to darovali.

  OdgovoriIzbriši
 5. Pozdrav svima, ovdje sam da podijelim malo svjedočanstva. Moje ime je Naomi Samuel, imam 40 godina, udala sam se sa 31, imam samo jedno dijete i živjela sam sretno do kraja života. Nakon godinu dana braka moj muž je postao tako čudan i stvarno ne razumijem što se događa, spakiran je od kuće drugoj ženi, volim ga toliko da ga ne sanjam da ću ga izgubiti, dajem sve od sebe da osiguram svoju muž mi se vraća, ali sve bez pomoći, plače i plače tražeći pomoć, razgovarala sam o tome s njegovom obitelji, ali nisam dobila odgovor. Stoga mi je moja najbolja prijateljica Anna Johansson obećala pomoći. Ispričala mi je o čovjeku po imenu dr. Apata, rekla mi je da je on jako velik čovjek i pravi muškarac kojem se može vjerovati i da nema nikakve veze s ljubavnim problemima koje ne može riješiti i rekla mi je kako je pomogao bezbrojnim ljudima u ponovnoj izgradnji njihovog odnosa. Bio sam stvarno uvjeren, brzo sam kontaktirao njegovu e-mail adresu, drapata4@gmail.com ili njegov, Whatsapp ili VIBER s ovim brojem (+447307347648). Objašnjavam mu sve svoje probleme, on mi je rekao da se ne moram brinuti da će svi moji problemi biti odmah riješeni. Rekao mi je što da radim da vratim muža, i ja sam to rekla, rekao je da će se moj muž vratiti nakon 3 dana i početi prositi, i to se stvarno dogodilo kako je rekao, bila sam jako iznenađena, to je tako nevjerojatno. Slava našeg odnosa s Bogom sada je vrlo bliska i oboje živimo sretno do kraja života. Ako naiđete na sličan problem, odmah ga kontaktirajte i riješite problem jednom zauvijek. I ja sam živi svjedok..

  OdgovoriIzbriši