subota, 3. studenoga 2012.

Nezamjenjivost roditeljskog autoriteta




Bio bi prevelik i nadobudan kompliment reći da svijet postaje u potpunosti djetinjast, jer je glavni razlog njegovog slaboumlja u nemogućnosti da cijeni inteligenciju djece. Na svakom kutu čujemo šaputanja i upozorenja koja bi se mudrim ljudima činila budalastima. Ovoga su mi Božića u prodavaonici igračaka rekli da se više ne proizvodi toliko lukova i strijela za dječake, jer ih se smatra opasnima. U nekim bi okolnostima bilo opasno imati malenu strijelu, ali uvijek je opasno imati malenog dječaka. Ali nijedno drugo društvo, koje za sebe tvrdi da ima zdrav razum, ne bi nikada sanjalo da se može zabraniti sve strijele, osim ako se ne zabrane svi dječaci. Čini se da moderni um nije sposoban razlikovati sredstvo i cilj, organ i bolest, uporabu i zlouporabu.


No dopustite da malenom studijom u ovom mračnom stanju stvari, promotrimo ovaj slučaj opasne igračke. Prva i najočitija istina je da je, od svih stvari koje dijete vidi i dodiruje, najopasnija igračka vezana uz najbezopasnije stvari. Gotovo da ne postoji nijedna naprava u domaćinstvu koja nije puno opasnija od malenog luka i strijele. Može se spaliti vatrom, može opeći u kadi, može si prerezati vrat nožem, može se opariti na kotliću, može se ugušiti s bilo čime dovoljno malenim, može slomiti vrat s bilo čega dovoljno visokog. Cijeli dan se kreće između te smrtonosne mašinerije, sposobne da ga ubije i osakati poput kotača najstrašnije tvornice. Igra se čitav dan u kući prepunoj torture poput španjolske inkvizicije. I dok tako pleše u smrtnoj sjeni, želi ga se sačuvati od svih opasnosti posjedovanja komada užeta, vezanog na savijenu granu ili šibu. Kada je još mali, dječaku treba dosta vremena da nauči kako držati luk. Kad ga nauči držati presretan je ako strijela poleti par metara poput pera ili jesenjeg lišća. Ali čak i ako postane vještiji (a da pri tome još uvijek voli strijele više od aviona) šteta koju bi mogao učiniti sa svojim malim strelicama bila bi stoti djelić štete koju uvijek može učiniti jednostavno uzimajući kamen iz vrta.

Vjerujem da ne sprječavate malenog dječaka da baca kamenje na način da mu ne dozvoljavate da ga ikada vidi. Ne činite to tako da zaključate sve kamenje u geološki muzej, dopuštajući prodaju ulaznica samo odraslima. Ne činite to tako da pokušate pokupiti sav šljunak s plaže, zbog straha da bi mogao početi vježbati bacanje kamenja bacajući ih u more. Ne pokušavate čak niti primijeniti socijalnu reformu zabrane izgradnje cesta od bilo čega osim asfalta ili naredbom da svi parkovi moraju biti izgrađeni na zemlji, a ne na šljunku. Zanemarujete sve te prekrasne prilike koje vam se otvaraju, zanemarujete sve te inspirirajuće vidike društvene znanosti i prosvjetiteljstva. Kada želite spriječiti dijete da baca kamenje koristite najzastarjelije, najsentimentalnije, čak i najpraznovjernije metode. Činite to pokušavajući zadržati razuman autoritet i utjecaj na dijete. Vjerujete u svoj osobni odnos s dječakom, a ne u svoj javni odnos s kamenjem, a ono što je istina za prirodni projektil jednako je istina, naravno, i za umjetni projektil. Posebno zato što je to puno neuspješniji i stoga neškodljiviji projektil. Čovjek bi uistinu mogao biti ubijen kamenjem s ceste, poput sv. Stjepana. Sumnjam da bi mogao biti ubijen, poput sv. Sebastijana, strijelama iz dućana s igračkama. Međutim, princip je isti. Ako možete naučiti dijete da ne baca kamenje, možete ga naučiti i kada smije ispuštati strijele. Ako ga ne možete naučiti ništa, uvijek će imati nešto za baciti.


Ako može biti naučen da ne udara svećenikov šešir teškim kremenom, možda će biti moguće odvratiti ga od probadanja tog pokrivala za glavu dječjom strijelom. Ako ga njegov odgoj odvraća od podizanja cigle na poštara, vjerojatno će ga također odvraćati od neprestanog ispuštanja "strijela smrti" na policajca. Ali primjedba da dijete ovisi o određenim napravama, označenim kao opasnim, u pogledu opasnosti usmjerenoj prema sebi i drugim ljudima, je toliko besmislena da je teško vidjeti kako ju ijedan ljudski um može zadržati čak i trenutak. Istina je da su razne vrste privremenih moda, službenih i teoretskih, slomile prirodni autoritet institucije obitelji, posebice onih siromašnih, a modernisti sada očajnički traže zamjenu za stvar koju su sami uništili. Za roditelje je normalna stvar spriječiti dječaka da učini nekakvu veću štetu svojim lukom i strijelom, a u vezi svega ostaloga prepustiti njemu da uživa u igri. Službenici ne mogu slijediti život svakog pojedinog dječaka, kao što mogu njihovi anđeli čuvari. Ne možete imenovati posebnog policajca za svakog dječaka da ga prati kada se penje po drveću ili pada u jezerca. Tako se moderni duh spustio na neopisivu mentalnu degradaciju pokušavanja zlouporabe stvari zabranom samih stvari, što bi bilo jednako zabrani jezeraca ili zabrani drveća. Možda će uskoro pokušati i s time.

72 komentara:

  1. Sjajan tekst, prikladan uz trendove o kojima možemo čitati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je uvijek zadivljujuće kako Chesterton iz jednog naoko potpuno nebitnog detalja, poput pada prodaje dječjeg luka i strijele, izvuče snažnu društvenu kritiku. Taj dar ukazivanja na bit problema u najsitnijim detaljima je nešto u čemu mu nema ravnog.

      U ovome se tekstu očitava Chestertonov stav o odgoju djece koji ističe i na mnogim drugim mjestima, a uklapa se i u njegov cjelokupan pogled na društvo i obitelj koja je za Chestertona središte prema kojoj treba prilagoditi cijelo društvo. Tužna degradacija majčinske uloge žene i stavljanja ideala buntovne radnice nešto je na što je Chesterton također upozoravao. Kasnije se ta nenadomjestiva roditeljska uloga pokušava "zakrpati" tako što će se se ukazivati na opasnost prodaje dječjeg luka i strijele, a to je na neki način samo metafora svega onoga čega smo i mi danas svjedoci u našem drušvu. Roditelja neće zamjeniti nikakvi plakati, tribine raznoranih "sociologa", poremećeni "zdravstveni odgoj" i isprazna naklapanja onih koji do djeteta ne drže previše. Roditelj može omogućiti da se dijete razvija u slobodi posvećujući mu cjelokupnu pažnju. "Državni odgoj", budući da sve mora stavljati u jedan kalup, može samo nametati zabrane.

      Za širi Chestertonov pogled na društvo kroz primu obitelji preporučam knjigu: What's wrong with the world?

      Izbriši
    2. Zanimljivo mi je da već Chesterton piše o tome, danas je taj trend sveobuhvatan; prije je jedan od najdražih poklona bio švicarski nožić, danas da ga pokloniš nekom klincu svi smatrali da si nepromišljen, ako ne i nešto gore. Da netko donese takav nožić u školu u nekim državama bi završio u zatvoru. Postoji trend feminizacije dječaka (i muškaraca općenito), svakakve gluposti; ukidanja "pobjednika" jer su svi pobjednici, ukidanje sportskih natjecanja, davanje lijekova nemirnim dječacima - možda je opravdano za neke, ali sigurno mnogima nije potrebno. Dovoljno je pogledati serije i način na koji se prikazuju odnosi unutar obitelji, posebno odnos djece i žene prema ocu/mužu.

      (Zanimljivo mu je i razmišljanje o tome kako se žena osobađa "ovisnosti" o mužu da bi postala ovisna o šefu. Ima nešto dublje u toj primjedbi jer feministkinje napadaju odnos muž-žena jer ne vide nikakvu vrijednost u tome, a hvale odnos žena-poslodavac koji se često svodi tek na nužnost i nikakav zajednički interes - osim ekonomski. Zapravo ne znam što je sve pisao o feminizmu, ali kao i za feminizaciju dječaka, zanimljivo je da je pisao o feminizmu.)

      Izbriši
    3. O feminizmu je pisao na jedan vrlo duhovit način ukazujući na paradoksalnost agresivnih feminsistkinja. Prafrazirajući jedan citat Chesterton je rekao da je jednom vidio stotinu feministkinja kako viču "Ne želimo da nam se diktira!", a kasnije su se zaposlile kao daktilografi. Rekao bih ga da ga je najviše smetala degradacija uloge majke. Na jednom mjestu je zapisao da mu nije jasno zašto bi veća čast za ženu bila učiti drugu djecu npr. Pitagorin poučak, nego svoju vlastitu učiti o cijelom svemiru. Općenito je feministkinju definirao kao ženu kojoj smeta sve ženstveno u ženi. Mislim da bi se teško mogla naći bolja definicija.

      Problem u pogledu primjera poklanjanja švicarskog nožića je zasigurno baš ovo što je Chesterton istaknuo. Ljudi danas više ne razlikuju uporabu od zlouporabe u mnogim pitanjima odgoja. Nemamo vremena, volje, želje baviti se razmišljanjem svrhe kako predmeta tako i ljudskog tijela i ostalih stvari vezanih uz odgoj.

      Izbriši
    4. Mogu ja objasnit zašto bi veća čast bila učiti drugu djecu Pitagorin poučak, nego vlastitu učiti o cijelom svemiru? E pa iz prostog razloga što se ovo prvo plaća, a ovo drugo ne. Posao domaćice je jako nezahvalan, to moja mama često kaže, a to isto čujem od puno žena sa strane. Nezahvalan zato što ima puno posla, a učinak se slabo vidi. Npr. za skuhat ručak treba sat ili dva, a pojede se u petnaest minuta i još iza njega ostane hrpa prljavog posuđa za prati. I često u takvim obiteljima muževi brzo dođu do zaključka za ženu 'ti ionako ništa ne radiš'. Evo jedan lijep primjer toga kojeg se sjećam ovako na prvu. Ova cura je i inače prilično odlučna i čvrsta, pa je lijepo reagirala i dotjerala u red svog muža po tom pitanju. Recimo da nisu ni sve žene takve da to znaju, a ni svi muževi... khm... poučljivi. U takvoj situaciji žena domaćica koja je financijski ovisna o nerazumnom mužu nema druge nego da trpi svakakva ponižavanja, kao što su to trpjele brojne žene kroz povijest. Muškarci nisu cvijeće iz pitara, živimo u palom svijetu kako to kršćani vole kazati, i zato mislim da su prilično promašena iščuđavanja raznoraznih mudrijaša 'pa zašto bi žene htjele raditi, a ne sjedit doma i odgajati djecu'.

      Izbriši
    5. Slažem se s vama da muškarci nisu cvijeće, slažem se i s mišljenjem da muškarci snose svoju odgovornost za bunt žena. Nisam čuo jednom da se žene promatra kao komad mesa. Često se čuje obrana od strane nekih muškaraca u duhu Adamovog odgovora "ona mi je dala sa stabla pa sam jeo.", ali mislim da to nipošto nije pravi put za rješenje problema. Muškarac koji ne poštuje dostojanstvo žene razara i nju i sebe i uvjeren sam da za kvalitetno rješenje problema treba krenuti od sebe

      Ipak, ne smatram da se problem odnosa muškarac-žena, koji je temelj za kvalitetno društvo jer je temelj obitelji, rješava odnosom poslodavac-žena. Sumnjam da je ženin položaj popravljen tim odnosom poslodavac-žena. Poslodavci su često mnogo okrutniji od muževa. Nerijetko uvjetuju radno mjesto pitanjem o „planovima o rađanju djece“ što je gruba povreda dostojanstva. Sumnjam da ga previše zanimaju njeni osobni problemi i da je poslodavac prikladno rame za plakanje. Prema nekom iskustvu vjerujem da će muž u većini slučajeva poslušat ženu, hoće li poslodavac?

      Bio sam u mnogo javnih ustanova škola, bolnica i sl. i nisam vidio nijednog muškog čistača. Žena u radnom svijetu i dalje obavlja poslove koje obavljala u svome domu i zbog kojih je iz njega otišla. U vrtićima rade preko 90% žena, baš kao i u osnovnim školama kao učiteljice. Sve ove poslove je žena obavljala i u svome domu. Žena ima urođen poziv za brigu o djeci i urednom i sretnom domu, ako ne svom vlastitom onda nečjem drugom.

      Chesterton piše o muškarcu i ženi kao osobama koje su upućeni jedno na drugo i u braku ovisni jedno o drugom. Oni su suradnici. Muž je osoba koju žena sama sebi bira da provede čitav život s njime. To je osoba s kojom je ona odlučila dijeliti i dobro i zlo. Poslodavca se ne bira nego ga nameće radno mjesto. Ne bi li dakle trebalo biti puno lakše „izaći na kraj“ s onom osobom koju u potpunoj slobodi žena sama sebi bira. Mislim da nije rješenje za sretnu obitelj nagomilavanje nekog hladnoratovskog „financijskog naoružanja“ u slučaju da dođe do sukoba, odnosno prekida. Iscijeliti odnos muža i žene na obostranu radost mogu samo njih dvoje približavanjem jedan drugome, a ne stvaranjem dvaju financijski neovisnih tabora. Žena nije sretna ako je financijski neovisna o mužu, nego ako ima muža koji ju cijeni i poštuje (isto naravno vrijedi i obratno). Ja sam dakle za koncentraciju svih naših snaga za obnovu ovog drugog. To naravno ne znači da žena ne treba, ako to želi, financijski privređivati za obitelj, nego da to privređivanje treba biti na izgradnju obitelji, a ne stvaranje financijske neovisnosti.


      Izbriši
    6. Za kvalitetno rješenje problema treba krenuti od sebe? Čula sam svojevremeno priču o liku nasilniku za kojeg su se redom udale dvije žene. Patrijarhalna sredina, dakle žena je financijski ovisna o mužu. Prva je, kad je vidjela kako stvari stoje, digla sidro i otišla sama u najbliži veći grad, što je bilo nečuveno i velika sramota i povreda tog načina života. No ona se tamo zaposlila, preudala i živjela ko gospođa do kraja života. Druga je pak bila plaha i nije imala tu petlju. Ta se vraćala svojima u par navrata, koji su joj svaki put savjetovali valjda da 'krene od sebe' i da pretrpi. Ta se ubila. Tako da i ja mislim da treba krenuti od sebe, ta i ne možeš od drugih, ali na način s kojim se ti vjerojatno ne bi složio.

      Nadalje, to o vrsti poslova koje žene rade i u poduzeću je posve promašeno, jer moja poanta je bila na plaćanju posla, a ne na vrsti posla. ;) Također, to o biranju muža je opet posve promašeno. Naime, čak i da čovjek ima priliku odabrati baš ono što hoće (što često nema, jer često se dogodi da taj netko neće tebe), muževi se s vremenom mijenjaju. A muža je puno teže promijeniti nego poslodavca, pogotovo u sistemu u kojem je žena financijski ovisna o mužu. O tome koliko je odnos žena-poslodavac popravio položaj žene puno mjerodavnijim smatram mišljenje moje mame i tete koje su odrasle u patrijarhalnom svjetu ženske ovisnosti o muškarcu, a udale se i živjele u svijetu ženskih zaposlenja. One se ne slažu s tobom.

      Te priče o idealnom i sretnom domu možeš objesiti mačku o rep. Naravno da bi svaka žena potpisala nešto tako - dobar muž koji je poštuje, dobra dječica, kućica u cvijeću, sređene financije, a još ne mora ni radit. To su bajke. A ovo je pali svijet. Trebaju nam rješenja za pali svijet, ne za onaj idealni. "Financijsko naoružanje" je potrebno ne za slučaj prekida, nego za život u braku. Kolika tolika financijska neovisnost osigurava da će te prosječan muž poštivati u braku, jer zna da možeš otići ako te počne maltretirat, a ne da se možeš snaći u slučaju prekida. Spominješ 'obnovu' tog uređenja u kojem su obitelji takve da muž ženu poštuje i cijeni, a ona sjedi doma i financijski je ovisna o njemu. To ne bi bila 'obnova', to bi bilo 'stvaranje'. Jer naivna je iluzija iz činjenice da prije nije bilo razvoda izvlačiti zaključak da su prije obitelji bile takve. Ne, obitelji nisu bile takve, nego su žene to morale trpjeti jer nisu imale kud. Pa su mnoge završile u grobu prije vremena zbog batinama odbijenih bubrega ili čavla zabodenog ispod kose u glavu gdje se ne vidi (priče iz stvarnog života).

      Izbriši
    7. Ako je "financijsko naoružanje" potrebno za život u braku onda to nije brak, nego prije neka simbioza. "Želim imat nekoga čisto da mi ne bude dosadno kad dođem doma." ili "Želim ostaviti svoj DNA na ovome svijetu, pa zato idem u brak." to nisu argumenti za brak. Argument za brak je "Želim dati svoj život za ovu osobu i želim da ta ljubav ne ostane samo na nas dvoje, nego da se prenese na naše potomstvo." Kada ja govorim o braku mislim na ovu rečenicu. Vi čini mi se mislite više na neki „tolerantni suživot“. Dakle nesporazum je rekao bih prije svega u definiciji braka.

      Ako trebaš nekoga čisto zato da ti ne bude dosadno onda možeš nabaviti i psa. Štoviše, mnogi su otkrili sve blagodati te opcije u odnosu na ženidbu/udaju ili rađanje djece. Dakle, ako ulaziš u brak s namjerom da se daješ za tu osobu, ne znam kako možeš biti ispunjen i sretan, kako se možeš predati, ako neprestano stojiš jednom nogom na svojoj „financijskoj neovisnosti“. Ljudi su upućeni jedni na druge i te se upućenosti ne može riješiti financijskom neovisnošću jer ti ona neće dati sve što ti daje jedna zastarjela, konzervativna riječ „predanje“. Čovjek ima potrebu za predanjem Bogu, drugoj osobi, djeci, i onaj tko ga želi toga lišti lišava ga čovječnosti. Ti smatraš da žena i muž ne trebaju biti toliko predani nego da radije imaju i neke druge opcije otvorene. Ja smatram da takav stav ne može donijeti sretan život niti u braku niti izvan njega. Muž koji te neće voljeti i poštovati kao kućanicu neće te voljeti i poštovati niti kao radnicu. Ništa ne može biti jasnije od toga. Onaj koji ne poštuje majku svoje djece, neće sigurno poštovati ni financijerku.

      To što ima brakova u kojima se događaju loše stvari ne znači da je brak sam po sebi loš, to Vam je siguran sam jasno. U protivnom bi i glazba bila loša stvar samo zato jer je Lady Gaga na vrhovima top ljestvica. Kako drukčije da se neka stvar obnovi osim ako se ne usmjeravamo prema idealu? Kako drukčije popraviti ljude osim ako ih ne uputimo na ideal predanja? Ako je pak ideal predanja nedostižan, onda je nedostižan i sretan život na ovom svijetu. Odbijam u to vjerovati.

      Izbriši
    8. Da, izgleda da se nismo razumjeli, jer taj "brak" o kojem ti pričaš je pojava koja je u ljudskom društvu prisutna u tragovima. Ono što jest uvelike prisutno u ljudskom društvu je ono što ti nazivaš "tolerantni suživot". I ako ćemo pričati o stvarima relevantnim za ovaj i ovakav svijet, onda treba pričati o tom "tolerantnom suživotu". A priče o "braku" se svode na bajke.

      Ono što je problem od samog početka je da ima dosta brakova u kojima se događaju loše stvari, jer živimo u takvom svijetu, i da se tim i takvim brakovima treba baviti, i za njih pronalaziti rješenja, a ne zamišljati nekakve idealne situacije. I činjenica jest da je financijska neovisnost žena omogućila ženama da manje moraju trpjeti nasilje u braku. A predanje o kakvom ti pričaš bi se u dosta situacija u praksi svodilo na "od milog muža mile i batine" što je politika koju ja nikad neću podržavati, i protiv koje ću uvijek upozoravati. No, naravno, kad bi se neka žena povela za tvojim i chestertonovim pričicama o vječnoj ljubavi, predanju i kućicama u cvijeću koje čekaju žene koje ne rade i financijski su ovisne o mužu, pa kad bi ispalo da stvarnost zapravo i nije baš tako ružičasta, nego dapače da zna imati sivih do crnih tonova, onda bi ti valjda slegnuo ramenima uz komentar 'pa da, u praksi se u brakovima znaju događati loše stvari, ali bitno da je nama ideal dobar'.

      Izbriši
    9. Mislim da smo prilično brzo uočili razliku u onome što podrazumjevamo pod pojmom braka jer, prema nekom skromnom iskustvu, znam da neki znaju u nedogled raspravljati bez da bilo koja od osoba u raspravi ima ideju o definicijama drugih sugovornika.

      Možda je moja priča o odnosu muža i žene bajka, ali Vaša je noćna mora. Ne mislim da je svaki brak ružičast, niti je to Chesterton mislio, niti itko s bilo kakvim iskustvom u ljudskim odnosima. Ako si predan onda si i ranjiv, ali ako nisi predan onda si proklet. Opet kažem, čovjek je biće nužno usmjereno prema drugoj osobi. Ne na način da mu treba druga osoba koja će mu zaliti cvijeće kad njega ili nje nema doma, nego na način da treba osobu za koju će živjeti. Smatram da je to u čovjekovoj naravi i da bez toga život postaje noćna mora. Sjećam se priče jednog svećenika o djedu koji je umirao u bolnici, doktori mu nisu mogli pomoći, a ni on sam nije imao pretjeranog duha. Jednog dana se na iznenađenje doktora djed ustao na noge i tražio da što prije izađe iz bonice. Svi su bili šokirani i nisu znali što se čovjeku tako iznenadno dogodilo da je dobio natrag životnu snagu. Djed im je rekao: „Sinoć mi je u posjeti bio moj mali unučić i rekao: 'Djede moraš brzo doći, pokvarilo mi se biciklo'“ Dakle, bez toga motiva „živjeti za nekoga“ život postaje nepodnošljiva mora. „Tolerantni suživot“ sa unukom ne bi sigurno djedu dao snage da ustane iz kreveta, niti bi mogao dati snage supružnicima u teškim trenucima. Možda se neki brak može pretvoriti u noćnu moru koju treba radi ljubavi izdržati, ali „tolerantni suživot“ je noćna mora od samoga početka, besmislen život.

      Izbriši
    10. Noćna mora? A izgleda da ljude različite stvari straše... Meni bi recimo noćna mora bila biti privezan uz čovjeka koji me maltretira i ponižava, a ne imati izlaz.

      To da smo se složili oko definicija, to možda i stoji, ali uz jedan sitan ali bitan nadodatak. Riječ "brak" bi trebala pripasti meni, a ti bi za svoj pojam trebao tražiti novu riječ. Jer riječ "brak" se uvriježila za zajednice muškarca i žene na ovom svijetu, a te puno više udovoljavaju mom opisu, nego tvom.

      Nadalje, što se te priče o unučiću tiče, ti uporno suprotstavljaš nešto što nije nužno suprotstavljeno. Biti financijski neovisan ne implicira nužno ne brinuti se ni o kome ili ni o čemu. Taj djed iz tvoje pričice je vjerojatno uplaćivao u mirovinski fond, dakle nije se oslanjao da će ga taj unuk dohraniti pod stare dane, pa mu to nije priječilo da voli unuka. Stara je narodna - daj nekome vlast u ruke, pa ćeš znati kakav je. Ne vidim zašto bi znakom predanja bilo dovođenje nekog u napast davanjem mu apsolutne vlasti nad sobom? Prepustiti nekoga njegovim slabostima? Ja ne vidim da je to neka velika ljubav.

      Uglavnom, ja sam odrasla u okruženju u kojem je još uvijek bilo vrlo živo sjećanje na život u svijetu ženske ovisnosti u muškarcu. Ljudi koji se tog vremena sjećaju uglavnom kažu 'ne ponovilo se'. Praksa je nešto drugo od vaših teorija koje su zapravo filozofiranja dokonih filozofa koji bi, što narod kaže, tuđim kurcem koprive mlatili.

      Izbriši
    11. Brak kakav poznaje zapadnoeropska kultura ima svoje temelje u kršćanstvu. To nitko ne može zanijekati. Temeljno obilježje kršćanskog braka je „u dobru i zlu dok nas smrt ne rastavi“. To nije neka periferna karakteristika koja se može mijenjati ili izostaviti nego temeljno obilježje. To je kao da se uvede pravilo da se nogomet od sada igra rukama, a ne nogama, i zatraži zadržavanje naziva nogomet. Temelj nogometne igre je da se igra nogama, baš kao što je temelj braka „u dobru i zlu dok nas smrt ne rastavi“. Usput rečeno, ovo obilježje braka, koje mu je Isus Krist vratio, bilo je na korist žene protiv samovolje muškarca. Od tog se trenutka zna što znači brak. Neću sada tvrditi da nijedan brak koji nije sklopljen u crkvi nije brak, ali reći ću da brak koji nije sklopljen s nakanom „u dobru i zlu dok nas smrt ne rastavi“ jednostavno nije brak. To nije čak niti pošteni ugovor, ako se sklapa s namjerom da će jednog dana biti poništen. Bez ove temeljne dimenzije ne znam zašto bi se uopće itko mučio nešto sklapati. To naravno danas mnogi primjećuju pa žive nevjenčani, što i nije čudno. Ljudi si jednostavno postave pitanje: čemu to besmisleno potpisivanje papira ako brak nema te više dimenzije. Naravno da ako muškarac zlostavlja ženu po svim ljudskim i Božjim zakonima žena može otići od njega i prijaviti ga policiji. Tada je to i za njegovo dobro.

      Što se tiče financijske neovisnosti ono što ja govorim nije da mi smeta nešto financijsko nego mi smeta riječ „neovisnost“. Žena, naravno, može privrjeđivati za obitelj, nažalost po djecu danas često nema niti izbora. Ono što je bitno da to privrjeđivanje bude u duhu predanja za obitelj, a ne izgrađivanje neke neovisnosti. Neminovno je da će u životu obitelji te dvije stvari doći u sukob. Onaj uvjet koji je nužan za pravi brak je da žena i muškarac imaju na prvome mjestu obitelj, pa i kada na oltar obitelji treba predati možda bolji vlastiti položaj u stvaranju „financijske neovisnosti“. Dakle neka bude i izgradnje karijere i boljih financijskih položaja, sve dok je to u službi obitelji, a ne neovisnosti.

      Preko priče o unuku i djedu sam htio na glasiti da „tolerantni suživot“ nikome ne daje istinski sretan život nego neku vrstu vegetacije, iz koje ne možeš crpsti snagu da ustaneš iz bolesničke postelje. Ono što ti može dati snagu jest da staviš nekog drugog iznad svoje vlastite situacije, kao što to čini majka za dijete kad se zbog njega, ako je potrebno, odriče karijere. Da, u braku i obitelji daješ nekome vlast nad sobom (iako apsolutna pripada samo Bogu). To je istina, i to je ono što dvije zaljubljene duše i žele. Lijep primjer toga je da u nekim gradovima zaljubljeni parovi stavljaju lokote sa svojim inicijalima i zakvačuju ih na ograde mostova. Zašto žele simbolizirati svoju ljubav lokotom? Lokot je neki simbol ropstva, a ipak to oni sami od sebe čine. Što ćeš takva je ljubav, koja jedina može čovjeka učiniti uistinu sretnim! Kao što je i Chesterton rekao u jednom od svojih eseja. „Moderni mudraci nude ljubavniku, s bolesnim cerekanjem, najveće slobode i najpotunije neodgovornosti, ali ga ne poštuju kao što ga stara Crkva poštuje. Ne pišu njegovu prisegu na nebesa, kao svjedočanstvo njegovog najuzvišenijeg trenutka. Daju mu svaku slobodu osim slobode da proda svoju slobodu, a to je jedina sloboda koju on želi.“

      Izbriši
  2. Chesterton je rekao da je jednom vidio stotinu feministkinja kako viču "Ne želimo da nam se diktira!", a kasnije su se zaposlile kao daktilografi.

    Hahaha! Genijalna primjedba, i tako puno toga u sebi sadržava.

    OdgovoriIzbriši
  3. Lijep pozdrav svima. Prvo, pohvaljujem blog, ideju snivanja društva G.K. Chestertona i dijelove iz njegovih djela koje objavljujete ovdje. Odnedavno su mi Chestertonova djela pravo otkriće. Genijalan mislioc koji bi trebao biti uvršten među filozofe današnjice. Uostalom i sam Žižek ga često spominje i navodi.
    Odlična stvar kod njega mi je što iz sasvim uobičajenih situacija , pa i iz neuobičajenih i onih naizgled banalnih, zna čitati zmeđu redaka ono što i nije rečeno ali je prisutno. Zna gledati u bit, ovdje, recimo, ljudske gluposti, razotkriti ju i izložiti je,na duhovit način, u njezinom besmislu i paradoksalnosti.
    Npr., kad kaže: Ne možete imenovati posebnog policajca za svakog dječaka da ga prati kada se penje po drveću ili pada u jezerca. Tako se moderni duh spustio na neopisivu mentalnu degradaciju pokušavanja zlouporabe stvari zabranom samih stvari, što bi bilo jednako zabrani jezeraca ili zabrani drveća. Možda će uskoro pokušati i s time. Da, to što se u duhu tog vremena kuhalo već tada imamo danas kao vlo jasno i očito. Samo, ne tiče se to samo odnosa roditelj- dijete, već i odnosa na svim dugim razinama. Tako učitelji pred svojim učenicima imaju manja prava nego pije, uhićeni kriminalac kao da je zaštićeniji od policajca koji ga uhićuje negoli prije...
    Ako možete naučiti dijete da ne baca kamenje, možete ga naučiti i kada smije ispuštati strijele... Da, ali imam dojam da živimo u vremenu gdje se pravo čovjeka da slobodno baci kamen gdje god hoće nameće kao važnije od onoga razloga koji mu to ne dopušta ili barem ne uči. Svakoj promjeni odnosa, duštvenih, interpersonalnih itd. prethodi ideja. A filozofija se bazira na idejama. Chesterton je bio bio genijalac u prepoznavanju ideja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala lijepo na pohvali za blog. Istina Chesterton je bio genijalac u prepoznavanju ideja, a mislim da je jedan dobar razlog u tome što je on sam imao ideju, u svijetlu koje je mogao promatrati sve ostale. Imao je jednu čvrstu točku iz koje je mogao promatrati i kritizirati druge ideje, a to mnogima fali. Nije se povodio za pomodarskim razmišljanjima. Čvrsta točka na kojoj je on temeljio svoju filozofiju promatranja pojava u svijetu uvijek je bila obrana čovjeke naravi, odnosno dostojansva.

      Dobro ste primjetili da Chesterton iz banalnih i naoko nebitnih stvari uočava čitavu filozofiju. Slikovito govoreći znao je da je ispod vrha sante leda puno veća masa koja se ne vidi golim okom osim ako ne zavirimo ispod površine vode, odnosno filozofije. Uistinu je bio genijalac po pitanju prepoznavanja što stoji iza određenih društvenih pojava. Manipulacije masmedija njega nikada nisu uspjele zavarati kao što to danas mnogima čine.

      Izbriši
  4. Cijeli moj život nikad nisam vidio ništa što tako brzo radi poput čarolije Dr. Abazara. Nakon kontaktiranja Dr.Agbazara, počela sam vjerovati u izjavu da svaki novac ima dvije strane. Kad me ljubavnik ostavio, zakleo mi se da se više nikad neće vratiti k meni, ali hvala Bogu što sam kroz pomoć dr. Agabazu imala svog ljubavnika natrag u mene u roku od 48 sati, a ja ću također željeti da se drugi ljudi razbije srca da bi se obratili dr. Agbazara kroz ove detalje ispod koje su putem e-pošte: ( agbazara@gmail.com ) ili preko Whatsappa na +2348104102662 onda možete vidjeti čuda Dr.Agbazara

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdrav, ja sam iz SAD-a, želim podijeliti ovo veliko svjedočanstvo o tome kako mi je dr. Agabazara pomogao vratiti svog bivšeg ljubavnika. Tijekom moje potrage za rješenjem došao sam u kontakt s Dr. Azbazarom i kroz njegovu pomoć moj se ljubavnik vratio na u roku od 48 sati. Dakle, s ovim sam toliko podebljan da savjetujem svakome tko traži način da dođe do ljubavnika natrag kontaktirati Dr.Agbazara na WhatsApp: { +2348104102662 } ili putem e-maila na: { agbazara@gmail.com } Ja sam tako sretan barem ja i moj ljubavnik opet se vraćaju jedni drugima i idu zajedno provesti novu godinu zajedno Hvala još jednom Dr. Agbazara

    OdgovoriIzbriši
  6. Pozdrav, ja sam iz Sjedinjenih Država, želim podijeliti ovo veliko svjedočanstvo o tome kako mi je dr. Trust pomogao vratiti joj bivšeg ljubavnika. Tijekom potrage za rješenjem došao sam u kontakt s dr. Trustom i kroz njegovu pomoć moj se ljubavnik vratio u roku od 48 sati. Tako sam s ovom hrabrom savjetovati svakoga tko traži način da dobije ljubavnika da kontaktira Dr. Trust na WhatsApp: {+ 14432813404} ili putem e-pošte na {placeofsolution@yahoo.com} ja sam tako sretan barem ja i moj ljubavnik se vraća jedni drugima i zajedno odlaze u novu godinu zajedno Hvala vam još jednom Dr. Trust.

    OdgovoriIzbriši
  7. Za cijeli svoj život ja nikada nisam vidio ništa što je radio bilo tako brzo, kao da je čarolija dr. Агбазары. Nakon kontakta s dr. Агбазарой sam počeo vjerovati u prièe da svaki novčić ima dvije strane. Kad je moj ljubavnik me napustio, ona se zakleo da nikada se ne vrate ko mi opet, ali, hvala Bogu, da uz pomoć Dr. Agbazara od mene moj ljubavnik natrag k meni u roku od 48 sati, i želim da i drugi ljudi, koji su slomljena srca, da se povežu s dr. Agbazara kroz te detalje ispod putem e-maila: ( agbazara@gmail.com ) ili preko WhatsApp na +2348104102662, onda možete vidjeti čudesa dr. Agbazara

    OdgovoriIzbriši
  8. Moje ime je Andrijana Miralem. Iz poštovanja prema vama i vašim čarolijama moram ovo svjedočanstvo znati svima. Bio sam na drugim bacačima čarolija, a da nisam vidio nikakav rezultat, sve što su htjeli bilo je nakon mog novca. Samo sam želio da sam došao ranije, dobio sam najbolje od tebe. Moj bivši suprug je bio odsutan godinu dana, a ja sam svugdje i svugdje išao na pomoć, ali bez rezultata dok me prijatelj nije upoznao s dr. Isikolom. Nakon što je završio Love Spell, konačno sam dobio poziv od njega za manje od 48 sati. Njegova čarolija činila su čuda i moj se muž vratio s puno ljubavi. Bilo je to čudo! Odjednom se vratio s cvijećem i rekao da bih ga trebao dati, bio sam zaista zaprepašten i šokiran kad je moj suprug kleknuo i molio za oprost i da ga ja vratim. Stvarno mi nedostaju riječi i radostan, ti si Bog poslan meni i mojoj cijeloj obitelji .. I sada sam opet radosna žena. Hvala vam puno dr. Isikolo. Svima koji traže pravi čarolija kontaktirajte Dr.Isikolo na isikolosolutionhome@gmail.com Također ga možete Whatsapp na +2348133261196

    OdgovoriIzbriši
  9. Cijeli moj život nikad nisam vidio ništa što bi tako brzo djelovalo kao čarolija Dr.Agbazara. Nakon što sam kontaktirao Dr.Agbazaru, počeo sam vjerovati u izreku da svaki novčić ima dvije strane. Kad me je ljubavnik ostavio, zaklela se da mi se više nikada neće vratiti, ali hvala Bogu što mi je pomoću Dr.Agbazare u roku od 48 sati vratila svog ljubavnika i također želim da drugi ljudi koji su slomljeni srca kontaktiraju Dr. Agbazara kroz ove detalje ispod koje su putem e-pošte: ( agbazara@gmail.com ) ili putem Whatsapp na +2348104102662 onda možete vidjeti čudesa Dr.Agbazara

    OdgovoriIzbriši
  10. Vratila sam se s bivšim dečkom uz pomoć DR ISIKOLO-a, najboljeg bacača uroka na mreži, i toplo preporučujem DR ISIKOLO svima kojima je potrebna pomoć! .. Želim svjedočiti kako sam vratila svog dečka nakon što je prekinuo s ja, zajedno smo već 3 godine, nedavno sam saznala da je moj dečko imao vezu s drugom djevojkom, kad sam se suočila s njim, to je dovelo do svađe i on je napokon prekinuo sa mnom, pokušala sam sve što sam mogla da mu vratim ali sve bezuspješno sve dok na forumu za veze nisam vidio post o bacaču čarolija koji pomaže ljudima da vrate izgubljenu ljubav putem Ljubavne čarolije, isprva sam sumnjao, ali odlučio sam pokušati, kad sam kontaktirao ovog bacača čarolija putem svoj e-mail, i rekao mi je šta da radim i ja sam to učinio, a zatim mi je napravio čaroliju ljubavi. 48 sati kasnije, moj me dečko stvarno nazvao i rekao mi da mu jako nedostajem, tako nevjerovatno !! Dakle, tako se vratio istog dana, s puno ljubavi i radosti, i izvinio se zbog svoje greške i boli koji mi je nanio. Tada je od tog dana naša veza sada bila jača nego prije, i to zahvaljujući DR ISIKOLU. on je toliko moćan i odlučio sam podijeliti svoju priču na Internetu da je DR ISIKOLO pravi i snažni bacač uroka za kojeg ću se uvijek moliti da dugo poživi da pomogne svojoj djeci u vrijeme nevolje, ako ste ovdje i zatrebate svog bivšeg ili se vaš muž preselio u drugu ženu, ne plačite više, kontaktirajte ovog moćnog bacača čarolija odmah. Evo njegovog kontakta: Pošaljite mu e-poruku na: isikolosolutionhome@gmail.com.com ili njegov WhatsApp na: +2348133261196 HVALA DR ISIKOLU.

    OdgovoriIzbriši
  11. Pozdrav svima, zadovoljstvo mi je podijeliti sjajno svjedočanstvo o DR ISIKOLO-u zbog vraćanja sreće mojoj porodici. zaista želim reći cijelom svijetu da postoji bacač čarolija zvan DR ISIKOLO koji je tako stvaran i iskren. Nikad nisam vjerovao ni u jednu od ovih stvari, ali kad izgubim ženu dvije godine, bila mi je potrebna pomoć dok nisam pronašao sjajnog bacača čarolija i on me je uvjeravao da ću suprugu vratiti za samo 48 sati, ali sumnjao sam i nakon čarolije, 48 sati kasnije, baš kao što je rekao bacač čarolija, zazvonio mi je telefon i iznenađujuće je da me supruga nije zvala posljednje dvije godine i ispričala se zbog boli koju je nanijela ja i rekla mi je da je spremna da se vrati kući po mene. DR ISIKOLO joj je zaista dao do znanja koliko je volim i trebam. A otvorio joj je i oči kako bi zamislio koliko ljubavi moramo dijeliti zajedno. Nastavit ću dijeliti ovo svjedočenje po cijelom svijetu. Svaka zahvalnost ide DR ISIKOLU na dobrom poslu koji je učinio za mene. Kontaktirajte ga odmah jer je vrlo moćan i uvijek će vam pomoći. Vjerujte mu i činite sve što on od vas traži i nikada na bilo koji način sumnjajte u njega. njegov Whatsapp +2348133261196 ili e-mail isikolosolutionhome@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  12. DR WALE, NAJBOLJI MJESTO MJESTA, OBRATITE SE S NJIM NA WHATSAPP / VIBER +2349015141346 ILI drwalespellhome@gmail.com

    UČINKOVITO HITNO LJUBAVNO PRAVLJENJE DA BIH BRZO PRIMILO EX I SPASILO BRAK! Žao mi je što sam ovo stavio na mrežu, ali moram. Zauvijek ću biti dužan DR WALE-u za popravak mog propalog braka nakon što me suprug ostavio za drugu ženu na 6 mjeseci. Nikad nisam vjerovao u vrste dok me moj prijatelj nije upoznao s DR WALE-om. U početku sam bila sumnjičava prema njemu jer sam čula puno o pokretaču lažnih žanrova, ali sumnje sam ostavila iza sebe jer sam očajnički željela vratiti svog supruga i učinila sam u skladu s onim što je tražio od mene. Sad se moj muž vratio samo 48 sati nakon što ga je kontaktirao. Ponovno sretno živim sa suprugom nakon 6 mjeseci prekida braka i neću se odmarati dok ne bude poznat svijetu. Također se specijalizirao za vrste lutrije, promocijske vrste, E.T.C. Povežite se s DR Waleom odmah, njegova e-adresa: drwalespellhome@gmail.com ili WhatsApp / Viber: +2349015141346

    OdgovoriIzbriši
  13. Pročitao sam neka svjedočenja DR ISIKOLO-a o tome kako je ljubavnom čarolijom pomogao mnogim ljudima da vrate svoje ljubavnike u 3 dana. Imala sam problema sa svojim dečkom pa sam odlučila da ga kontaktiram jer toliko volim svog dečka. napustio je dom i rekao da ga veza više ne zanima bez razloga, bila sam u šoku. Kontaktirala sam DR ISIKOLO-a i rekao mi je da će mi se dečko vratiti u naredna 3 dana, DR ISIKOLO je napravio ljubavnu čaroliju i to je mom dečku otvorilo oko da vidi koliko se volimo i vratio se kući. Dok pišem ovo svjedočenje, najsretnija sam djevojka na svijetu. moj dečko i ja živimo sretan život i naša ljubav je sada jača nego što je bila prije nego što smo prekinuli. Zahvaljujem DR ISIKOLU na pretjeranom poslu koji je obavio za mene, pomažući mi da se vratim sa svojim dečkom. ako se suočavate s bilo kojim problemom u vezi i želite brzo rješenje, kontaktirajte DR ISIKOLO-a na e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com Također ga možete WhatsApp dobiti na +2348133261196. posjetite njegovu web stranicu (DR ISIKOLO): https://isikololovetemple.com

    OdgovoriIzbriši
  14. Da, istina je da je DR ISIKOLO najbolji bacač uroka ikad. Moje ime je Marie Lyons i bila sam klijentica za DR ISIKOLO i moram vam reći da je on pravi bacač čarolija. Kad sam kontaktirao ovog bacača čarolija, moj me dečko napustio dvije godine i uvijek sam ga želio da mi se vrati. Upoznala sam DR ISIKOLA-a da mi pomogne prije otprilike mjesec dana i ponovno sam se povezala sa svojim dečkom. Kad me moj bivši dečko napustio, za mene je bilo previranja što sam jednog jutra u ništa šamarao svoju stariju sestru. Ovo je za mene postalo katastrofa jer sam imao fiziološku traumu i moja porodica je bila vrlo zabrinuta za moje zdravlje. Nakon dvije godine upoznao sam i DR ISIKOLA-a kroz svjedočenje i rekao mi je da se smirim kako je, bez obzira na problem, dobro i spreman pomoći svima koji mu se obrate. Samo za 2 dana, bivša me nazvala i htjela se upoznati. Pristao sam i pripremio se da ga upoznam, a on mi je rekao kako se osjećao krivim za ono što je učinio i želio je da se vratim. Pohvalio sam DR ISIKOLA-a zbog njegovog čudesnog ručnog rada i preporučit ću ga svima kojima je potreban balerina. Obratite mu se da vam pomogne i brzo na njegov e-mail E-pošta: isikolosolutionhome@gmail.com Možete mu i WhatsApp poslati na +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  15. Kako se osjećate kad onaj s kim ste planirali provesti ostatak života iznenada kaže da ga brak više niotkuda ne zanima, takva je situacija bila i ja kad sam naišla na bacača uroka zvanog Dr Ajayi, bila sam slomljena srca nekoliko je mjeseci molio mog supruga da se vrati kući, sve moje molbe nisu uzvraćene dok nisam vidio svjedočenje dame koja je opisala kako joj je bacač čarolija dr. Ajayi pomogao da nađe dobro plaćen posao i rekao da je sposoban za druge neka vrsta uroka spusti mu broj: +2347084887094 Uzeo sam broj i poslao čaroliju Caster Dr. Ajayi objasnio je moju situaciju i kako je moj muž iznenada napustio dom rekao mi je zašto je moj suprug napustio dom nakon što je izvršio čaroliju, trebalo mu je samo sedam dana da vratim sreću u svoj život jer sretno živim sa suprugom i čekamo drugo dijete. Ako vam je potrebna pomoć bacača čarolija za bilo kakav životni problem o kojem možete razmišljati, obratite se bacaču čarolija na njegovom Viberu ili WhatsApp broju: +2347084887094 ili e-pošti: drajayi1990@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  16. Prije nekoliko tjedana vidio sam ovdje komentar o dr. Agbazari i odlučio sam ga kontaktirati prema uputama, zahvaljujući ovom čovjeku što mi je pružio radost kako sam želio. Slijedio sam upute koje je on dao da vrati mog ljubavnika koji me je ostavio i djecu već 3 godine, ali zahvaljujući dr. Agbazari jer su mi se vratili zauvijek i sretni smo zajedno. molimo vas da ga kontaktirate za pomoć ako imate problema u vezi putem e-pošte na: ( agbazara@gmail.com ) ILI putem WhatsAppa na: ( +2348104102662 ). I svjedočite sami.

    OdgovoriIzbriši
  17. Pravi bacač čarolija zvan DR ISIKOLO
    Bila sam toliko depresivna kad me ljubavnik ostavio zbog drugog tipa nakon što smo izašli 5 godina, pokušao sam je moliti da mi se vrati, odbila je i rekla da više ne osjeća osjećaje prema meni. postao sam tužan čovjek nakon svega što smo zajedno prošli, nakon sve ljubavi koju smo dijelili u prošlosti nisam mogao zamisliti svoj život bez nje, jer je moja ljubav prema njoj bila neprocjenjiva za trgovanje iz bilo kojeg razloga jednog dana kad sam prolazio kroz na internetu vidio sam komentar o tome da on ima moć vratiti bivšu ljubavnicu i odlučio sam se pokušati uvjeriti kontaktirajući ga i odmah jesam odgovorio je i objasnio sam kroz što prolazi, a on je rekao da drugi tip koristi vudu čarolija na njoj, zbog toga me ostavila zbog njega unatoč mojoj brizi za nju i obećala da će mi pomoći da povratim svog ljubavnika, a također će mi pomoći da na njega nanesem mrtvu čaroliju tako da mi u budućnosti ne može uzvratiti, u manje Nepunih tri dana muškarca su na Floridi upucali nepoznati muškarci, a moja djevojka je u roku od 2 dana bila u mojoj kući i čekala da se vratim s posla. Kad sam to učinila, počela je preklinjati govoreći da joj je žao što nikad nije znala što ju je snašlo. hvala DR ISIKOLO sad sam zadovoljan sa svojom djevojkom i sada sve ide bez problema. kontaktirajte DR ISIKOLO za bilo kakvu čaroliju i bivšu vraćanu čaroliju putem: isikolosolutionhome@gmail.com Također ga možete Whatsapp dobiti na +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  18. Ovo svjedočenje DR ISIKOLO-ove duhovne pomoći za mene bit će objavljeno na cijelom Internetu kako bi objavio njegovo ime ljudima i omogućio drugima da imaju pomoć u vezi s njim. Povjerenje je ključ uspješne čarolije. Moje ime je Robert Dylan i dolazim iz Londona. Počeo sam pisati ovo svjedočenje u srijedu, 29. jula 2020. godine i namjerno sam ovdje stavio datum, tako da se sjećam da je u roku od dva dana od kontaktiranja DR ISIKOLO Spiritualnog, moja davno izgubljena veza sa bivšom suprugom konačno završena. Ponovo sam se povezao sa bivšom suprugom 20. marta nakon što sam 20. marta kontaktirao DR ISIKOLO putem njegovog WhatsAppa i u roku od 2 dana, bivša supruga mi se vratila nakon što se odvojila od nje više od 8 godina. Bilo je to čudo jer nikada nisam vjerovao da će to biti moguće. Još uvijek sam iznenađen da dok pišem ovo svjedočenje, ona još uvijek spava u našem bračnom krevetu. Zaista sam sretan, gospodine. Hvala vam što ste mi pomogli i molim se da i drugi divni ljudi daju divna svjedočanstva o vama. Stupite u kontakt s DR ISIKOLO Spiritual kako biste spasili vašu vezu. E-pošta: isikolosolutionhome@gmail.com Možete ga i Whatsapp-om poslati na +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  19. Hvala DR ISIKOLO, najveći od svega što si učinio za mene, tako sam sjajan da mi se vratio moj ljubavnik i sada živimo sretno zajedno. DR ISIKOLO Ljubavna čarolija vrlo je moćna i učinkovita i nema nikakve nuspojave jer je obećao da sam odlučio pokušati DR ISIKOLO-a kad me moj ljubavnik ostavio zbog drugog, pomogao mi je da na ljubavnog čaroliju dovedem njega koji ga je doveo natrag do mene za 48 sati kako mi je obećao i uvjeravao. Najviše me uzbuđuje to što moj ljubavnik nije ni znao da je pod čarolijom ako prolazite kroz ljubavni problem. Savjetujem vam da se najradije obratite dr. ISIKOLO-u kako bi se vaš problem riješio. Jako je teško izgubiti ljubavnu i znam kakav je osjećaj, zato ne dopustite da vam netko oduzme ljubavnika. Nazovite DR ISIKOLO leo danas i riješite svoj problem, a ako vam je potrebna njegova pomoć, ovdje je njegova adresa e-pošte. isikolosolutionhome@gmail.com ili izravno WhatsApp/Viber: +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  20. Nakon 5 godina braka s mojim suprugom s dvoje djece, suprug se počeo čudno ponašati i izlaziti s drugim damama i pokazivao mi hladnu ljubav, u nekoliko navrata prijeti mi da će se razvesti ako se usudim ispitivati o njegovoj vezi s drugim damama, bio potpuno razoren i zbunjen sve dok mi stari prijatelj nije rekao za bacač uroka na internetu zvan DR ISIKOLO koji snagom ljubavnih čarolija pomaže ljudima u vezi i braku, isprva sam sumnjao da takva stvar postoji, ali odlučio sam pokušajte, kad ga kontaktiram, pomogao mi je da bacim čaroliju i u roku od 48 sati moj muž mi se vratio i počeo se ispričavati, sada je prestao izlaziti s drugim damama i svojim sa mnom zauvijek i stvarno. Obratite se ovom sjajnom glumcu ljubavnih čarolija da biste danas riješili problem u vezi ili braku putem: isikolosolutionhome@gmail.com ili izravno WhatsApp ili Viber: +2348133261196

    OdgovoriIzbriši
  21. Puno vam hvala LIJEČNIK ISIKOLO što ste me natjerali da mi se vrati bivši dečko. Pišem ovo divno svjedočanstvo u vezi s tim čovjekom. Ostvario mi je sve želje. Moj dečko i ja hodali smo više od 3 godine i iako smo se toliko svađali, ali nikad nismo razmišljali o prekidu. Jednog dana nazvao me telefonom rekavši mi kako je umoran od veze i ne može nigdje vidjeti kamo idemo. Prošli su mjeseci, a moj me dečko više nije kontaktirao i više se nisam čuo s njim, a mobitel mu je bio isključen. Znala sam da moram potražiti pomoć zbog toliko ljubavi koju imam prema njemu. Kontaktirao sam ovog sjajnog bacača čarolija jer nikad prije nisam kontaktirao nikoga i kažem vam da me nakon dva dana kontakta nazvao moj bivši dečko i zamolio da me vidi, a sljedeće jutro nosio je prsten na prstu. Jako sam sretna jer ću uskoro postati udana žena uz pomoć ovog sjajnog bacača uroka zvanog DOKTOR ISIKOLO. Obećao sam da ću svima predstaviti vaša djela i kontaktirajte ovog čovjeka da vam pomogne na isikolosolutionhome@gmail.com ili njegovom WhatsAppu ili Viberu na: +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  22. Očajnički sam tražila neki način da natjeram svog bivšeg dečka da se ponovno zaljubi u mene. Imali smo uspona i padova, ali tijekom zadnjih 6 mjeseci naša je veza otišla na jug. Proveo sam 500+ na bacaču čarolija za koji sam mislio da će mi pomoći, a ne znajući da ona nije pomogla. Obraćam se jer želim biti poželjna žena kakva sam nekada bila, a on se ponovno zaljubio u mene i oženio me. Ne mogu zamisliti ovog dječaka ni s kim drugim dok nisam stvarno kontaktirala dr. Ikhinea zbog kojeg mi je želja srca udovoljena. Dao mi je detalje o tome kako da mi pomogne, što je i učinio kad sam udovoljio, i spasio je mog čovjeka iz zlih ruku dame koja ga je hipnotizirala, a moj se čovjek vratio k vama za 48 sati i zaista sam bio zapanjen da je takva manifestacija moći je uistinu stvaran. Sada mogu rado reći ljudima da pokušaju DR ISIKOLO-a u njihovim problemima i čekaju trenutne rezultate. kontaktirajte ga s njegovom adresom e-pošte: isikolosolutionhome@gmail.com ili izravno WhatsApp/Viber +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  23. Bilo je dva puta da sam u sagi veza sa suprugom, on me vara s drugom ženom koja se želi pobrinuti da mi kuća pukne, a mi smo se uskoro razveli i odlučio me ostaviti zbog Druge žene, Rekla sam svojoj prijateljici za razvod u četvrtak i ona mi je preporučila dr. AJAYI koja mi je spasila brak i vratila muža. Jučer je kleknuo i ispričao se zbog svega. Nikad više ne idite u porotu zbog razvoda. Sretna sam što se moja obitelj vratila, a moja djeca to rado. Ako imate sličnih problema u vezi. Obratite se velikom čaroliji dr. AJaYI na njegovu e-adresu: Drajayi1990@gmail.com ili WhatsApp: +2347084887094. Moja se obitelj vratila i želim da svaki par shvati da razvod nikada nije rješenje.

    OdgovoriIzbriši
  24. DR ISIKOLO IZLJECIO ME SMRTNOJ HERPESI. Zovem se Lana Landeka i imala sam Herpes Simplex virus, a zatim sam naišla na pregled ljudi koji su rekli da ih je DR ISIKOLO liječio od Herpes Simplex virusa, pa sam pokušao kontaktirajući ga putem njegove e-pošte i objasnio mu svoj problem. Rekao mi je sve stvari koje moram učiniti, a također mi je dao upute koje moram poduzeti, a koje sam pravilno slijedio. Prije nego što sam znao što se događa nakon dva tjedna, HERPES SIMPLEX VIRUS koji se nalazio u mom tijelu nestao je. pa ako vam je srce slomljeno od bilo koje smrtonosne bolesti kao što je HERPES HIV, herpes zoster, mali broj spermija ili vraćanje vašeg bivšeg ljubavnika, ovaj je sjajni čovjek izuzetno najbolji u kojem sam vidio i pljeskao, a ako vam je potrebna i pomoć, možete mu poslati i e-poštu: isikolosolutionhome@gmail.com Također mu možete poslati WhatsApp ili Viber na +2348133261196

    OdgovoriIzbriši
  25. Zovem se Kristina Anton i ovo je web mjesto koje sam pročitala o DR ISIKOLU i kontaktirala ga kako bih mi pomogao da se moj bivši dečko vrati u ovaj mjesec srpnja ove godine i vratio sam se ovdje da bih objavio o njemu. DR ISIKOLO pomoći će vam da riješite svoj problem bez obzira kroz što prolazite. Objava o bacaču čarolija mi je vrlo čudna, jer nikada nisam vjerovala da ću moći reći da mi je čarolija pomogla u vraćanju bivšeg dečka nakon 3 godine nikakvog kontakta. Čitala sam o njegovoj vudu čaroliji s drugih web stranica i kontaktirala ga kako bih mi pomogao, a za manje od 48 sati nazvao me moj bivši dečko i bila sam sretna što mi se želi javiti. Našli smo se u petak i on me zaprosio. Bio je to najljepši prsten. Molimo vas da se svi ovdje obratite liječniku kako bi vam riješio problem i usrećio vas svojim odnosom koji vam nanosi štetu. Ljubav je najbolji osjećaj ikad doživljen. Pošaljite mu poruku e-poštom na: isikolosolutionhome@gmail.com Možete mu poslati i WhatsApp/Viber na +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  26. DR ISIKOLO bacio je lutriju za mene i osvojio sam 850.000 eura. Moje ime je Viorica Lonean i molim vas da pročitate moju recenziju i odmah ga kontaktirate radi vlastitih dobitnih brojeva na lutriji. Vrlo je teška situacija kada igram lutriju i nikad nisam pobijedio, ili nastavio osvajati nizak fond do 500, bio sam žrtva tako teškog života, najveći fond koji sam ikad dobio bio je 350 i igrao sam lutrija već gotovo 8 godina, stvari se iznenada mijenjaju onog trenutka kad sam na mreži naišao na tajnu, svjedočenje DR ISIKOLA koji pomažu ljudima u bilo kojem broju brojeva lutrije, nisam bio lako uvjeren, ali odlučio sam pokušati, sada ponosan sam dobitnik na lutriji uz pomoć DR ISIKOLO-a, osvojio sam 850 000,00 i to stavljam do znanja svima od vas koji cijeli dan pokušavaju osvojiti lutriju, vjerujte mi da je ovo jedini način da dobijete na lutriji, ovo je prava tajna koju smo svi tražili i on pomaže ljudima da vrate svoje ljubavnike, a također i lijek za sve bolesti. možete kontaktirati dr. Isikolo na njegovu e-poštu> isikolosolutionhome@gmail.com ili WhatsApp ili Viber na +2348133261196

    OdgovoriIzbriši
  27. Što bih učinila da muža vratim da nije bilo pomoći DR ISIKOLA. moje ime je Tamara Franjo i bila sam potpuno zbunjena kad se moj muž razveo od mene i rekao da mi je dosadio. Moj život nije bio ništa bez njega i pokušala sam sve što sam mogla da ga natjeram da otkaže razvod, ali rekao je da je odlučio i odlučili smo se. kad je moja prijateljica kada je tražila pomoć i meni je stara prijateljica rekla da se obratim za pomoć DR ISIKOLU kad je čula kroz što prolazim i žurno sam kontaktirala DR ISIKOLA i sve mu objasnila, a on mi je rekao da moj muž će mi se vratiti moliti da ga prihvatim natrag u roku od 48 sati, baš kao i svi kojima je pomogao. DR ISIKOLO je vratio ljubav i vezu između mene i mog muža, on mi se uistinu vratio nakon 48 sati i još uvijek me čudi. Za dodatne upite o tome kako stupiti u kontakt s DR ISIKOLOM, pošaljite e -poštu: isikolosolutionhome@gmail.com ili WhatsApp ili Viber na +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  28. Moje putovanje u obnovu braka započelo je prije 6 dana kada me moja 22 -godišnja supruga promijenila za 10 godina mlađeg muškarca. Ja imam 57, a ona 55 godina. Prošao sam pustinju i tijekom putovanja zatekao doktora Isikola. Bog ga je iskoristio da izliječi moje slomljeno srce i uklonio mi je bol svojom čarolijom Snažne ljubavi. bilo mi je teško pokušavati je vratiti bez uspjeha i to je postala agonija za moju djecu i mene. Vjerujem Gospodinu i znam da će mi obnoviti brak. sve sam mu objasnio, a on mi je rekao što da radim, što sam i učinio, a on je učinio svoj dio posla i moja se žena vratila kući meni i našoj djeci za manje od 48 sati. Moramo imati vjere. Vjera je uvjerenje u stvari kojima se nadamo i uvjerenje u stvari koje se ne vide. Muškarci i žene nemojte odustati, Bog može upotrijebiti doktora Isikola za obnovu vašeg braka ili vašeg odnosa. Ne gubite nadu. Morate se zaljubiti u Gospodina.
    Obratite se liječniku Isikolo Za snažnu ljubavnu čaroliju poslanu od Boga putem e pošte: isikolosolutionhome@gmail.com ili njegovog WhatsAppa ili Vibera na: +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  29. DR ISIKOLO je to opet učinio za mene nakon što mi je pomogao da vratim muža. želim obavijestiti svijet o DR ISIKOLU Velikom čarobnjaku koji mi je vratio otuđenog supruga kad sam mislila da je svaka nada izgubljena. pa sam ga kontaktirao i ispoštovao sve što mi je rekao da učinim i doista sam dobio rezultat u 48 sati kako me uvjeravao. DR ISIKOLO iskoristio je svoju moćnu čaroliju da mi izmami osmijeh na lice tako što je vratio mog čovjeka svojom čarolijom, isprva sam mislila da sanjam kad mi se muž vratio na koljena moleći me da joj oprostim i prihvatim je, pa čak i od tada me voli više nego što sam ikada očekivao pa sam se zavjetovao da ću obavijestiti svijet o DR ISIKOLU jer je on veliki čovjek. Imate li problema u vezi? je li vaš partner prekinuo s vama i još uvijek ga volite i želite natrag? Imate li problema s financijama? ili vam je potrebna bilo kakva pomoć, obratite se danas dr. ISIKOLU jer vam dajem 100% jamstvo da će vam pomoći kao što je pomogao meni. Adresa e -pošte DR ISIKOLO -a je: isikolosolutionhome@gmail.com ili njegov WhatsApp/Viber na: +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  30. S toliko toga što čujem, ovdje sam da izrazim svoje mišljenje o tome kako je dr. Isikolo spasila moj brak od razvoda. Ja i moj muž imali smo neki nesporazum i to je razbilo naš brak do te mjere da je moj muž tražio razvod. Tako da nemam druge mogućnosti nego otići na internet da potražim rješenje za svoj problem. Tamo sam naišao na detalje dr. Isikola i kako je toliko ljudi pisalo dobre stvari o njemu i njegovim divnim djelima za njih i o tome kako je on pomogao mnogo ljudi obnavljanjem tamošnjeg odnosa. Kontaktirala sam dr. Isikola i on mi je rekao sve što sam trebao učiniti što sam i učinio i za manje od 48 sati moj muž je otkazao papire za razvod. Sada ja i moj suprug živimo zajedno u miru i slozi, sve zahvaljujući dr. Isikolo što mi je spasio brak od raspada. Podaci za kontakt doktora Isikola su putem e -pošte: isikolosolutionhome@gmail.com ili mu možete poslati i WhatsApp/Viber na +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  31. Trebate li ljubavnu čaroliju kako biste vratili bivšeg ljubavnika ili ponovno udružili brak? Pošaljite e -poruku dr. Isikolo za brzo rješenje od 48 sati. Imala sam problem sa suprugom prije godinu i šest mjeseci, što nas je razdvojilo. Kad je prekinuo sa mnom, bila sam zbunjena i nisam znala što učiniti da ga vratim, iznutra sam se osjećala tako prazno. Sve dok na internetu nisam naišao na dr. Isikola o tome kako je pomogao tolikom broju ljudi riješiti razne probleme. Poslala sam mu e -poruku i rekla sam mu svoj problem i učinila sam ono što je od mene tražio da mi pomogne, da ukratko skratim dugu priču. Prije nego što sam to saznala, u manje od 48 SATOVA moj muž me nazvao i vratio mi se i rekao mi je da mu je žao zbog onoga što se događa između nas oboje. Konačno, pišem ovo svjedočanstvo kako bih vam izrazio svoju zahvalu i duboku zahvalnost dr. Isikolo što ste se držali vaših riječi i obećanja i vratili mi ga u samo 48 sati vašeg snažnog bacanja uroka, te što ste iskoristili svoje nadarene i velike moći da vratite ga natrag. Ako vam je potrebna njegova pomoć, možete mu poslati e -poruku na: isikolosolutionhome@gmail.com Također mu možete poslati Whatsapp/Viber na +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  32. DR ISIKOLO jednostavno je najbolji čarobnjak i pomoćnik. Moje ime je Loreta Emilio. Zbog poštovanja prema njemu i njegovim čarolijama moram ovo svjedočenje dati na znanje svima. Bio sam kod drugih čarobnjaka bez vidljivog rezultata. Samo sam poželio da sam ti došao ranije, od tebe sam izvukao najbolje. Moj bivši muž nije bio na godinu dana, a ja sam išla svuda i druge čarobnjake tražila pomoć, ali bez rezultata sve dok me moj prijatelj nije upoznao s doktoricom Isikolo Nakon što je ljubavna čarolija bila obavljena, kako je DR ISIKOLO obećao nakon 48 sati, konačno su me nazvali . Njegove čarolije učinile su čuda i moj muž se vratio pun ljubavi. To je čudo! Odjednom se vratio s cvijećem rekavši da mu trebam oprostiti, bila sam zaista zaprepaštena i šokirana kad je moj muž kleknuo moleći za oproštaj i da mu ga prihvatim. Nedostaje mi riječi i radostan sam, ti si Bog poslan meni i cijeloj mojoj obitelji. I sada sam opet radosna žena. Puno vam hvala dr. Isikolo. Svi koji traže pravog čarobnjaka trebaju se obratiti DR ISIKOLU na: isikolosolutionhome@gmail.com Također ga možete kontaktirati putem WhatsAppa/Vibera na +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  33. Izvrsna i nevjerojatna usluga o tome kako vratiti bivšeg partnera. moje ime je Lana Johannes. Koga god to moglo zabrinuti, jako sam cijenio kako je Veliki DR ISIKOLO upotrijebio svoje intuitivno vodstvo i vještine kao životni trener i svoju empatiju kako bi mi vratio moju srodnu dušu. Za 100% besplatne stvarne čarolije, konzultant će vam vratiti bivšeg i riješiti sve vaše opće probleme ili probleme. moj partner me napustio zbog beskrajnih tučnjava i svađa, a ja sam mjesecima bio uništen i vratio sam sreću kad sam ga kontaktirao. Jedan jedini DR ISIKOLO Veliki je jedini koji vam može pomoći. On mi je riješio moj problem. Vratio je mog bivšeg u roku od 48 sati na konzultacije. Stupite u kontakt s The Great DR ISIKOLO, možete kontaktirati dr. Isikolo na e -mail: isikolosolutionhome@gmail.com Također ga možete kontaktirati putem WhatsAppa/Vibera na +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  34. OVO NIJE ŠALA. POVJERENJE VELIKI DR ISIKOLO. Moje ime je Senna Rayan. Veliki DR ISIKOLO zaista je moćan i zna savršeno raditi svoj posao. Da nije njega, ne bih mogao zamisliti što bi se dogodilo. Moj bivši se uvijek raspravljao sa mnom i uvijek me maltretirao. Počeo se ponašati čudno i smiješno i ostavio me bez razloga zbog druge djevojke. Mislio sam da je svaka nada nestala. Tražio sam pomoć na internetu i naišao na DR ISIKOLA. Vidio sam toliko svjedočanstava o njemu. Bio sam oduševljen i kontaktirao sam ga putem njegove e -pošte i rekao mu što se događa. Nasmijao se i uvjeravao me da se smirim da će mi pomoći i da će se moj bivši vratiti moliti me. On je obavio svoj posao i bacio čaroliju za mene, a ljubav i sreća su se doista obnovili i za 2 dana moj se čovjek došao ispričati baš kako mi je rekao. Danas oboje živimo zajedno i još smo više zaljubljeni nego što smo bili prije nego što je otišao. Za vlastitu pomoć kontaktirajte Velikog DR ISIKOLA. Možete ga kontaktirati putem e -pošte: isikolosolutionhome@gmail.com Također ga možete kontaktirati putem WhatsAppa/Vibera na +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  35. Da, istina je da je DR ISIKOLO najbolji čarobnjak na svijetu. Moje ime je Marie Lyons i bila sam klijentica DR ISIKOLA i moram vam reći da je on pravi i veliki čarobnjak. Kad sam kontaktirala ovog čarobnjaka, moj me dečko ostavio 2 godine i uvijek sam mu željela da mi se vrati. Upoznala sam DR ISIKOLA koji mi je pomogao prije otprilike mjesec dana i ponovno sam se povezala sa svojim dečkom. Kad me bivši dečko ostavio, za mene je bilo previranje što sam jednog jutra ošamario svoju stariju sestru uzalud. Ovo je za mene bilo katastrofa jer sam imala fiziološku traumu i moja je obitelj bila jako zabrinuta za moje zdravlje. Nakon 2 godine, upoznao sam i dr. ISIKOLA kroz svjedočenje i rekao mi je da se smirim da je, bez obzira na problem, spreman i spreman pomoći svakome tko mu dođe. Za samo 2 dana nazvao me bivši i htio se sastati. Pristao sam i pripremio se za susret s njim, a on mi je rekao kako se osjeća krivim za ono što je učinio i želi da mi se vrati. Pohvalio sam DR ISIKOLA zbog njegovog čudesnog ručnog rada i preporučit ću ga svakome kome je potreban čarobnjak. Kontaktirajte ga da vam pomogne i brzo na njegovu e -poštu: isikolosolutionhome@gmail.com Također ga možete kontaktirati putem WhatsAppa ili Vibera na +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  36. Hvala vam puno DR ISIKOLO što ste mi vratili bivšeg dečka. Pišem ovo divno svjedočanstvo o ovom čovjeku. Ostvario mi je sve želje. Dečko i ja smo bili u vezi više od 2 godine i iako smo imali toliko problema, ali nikada nismo razmišljali o prekidu. Jednog dana nazvao me je telefonom i rekao mi kako je umoran od veze i ne vidi nigdje kamo idemo. Prošli su mjeseci i moj dečko mi se više nije javljao, a ja mu se više nisam javljala, a mobitel mu je bio isključen. Znala sam da moram potražiti pomoć zbog tolike ljubavi koju gajim prema njemu. Kontaktirao sam ovog sjajnog čarobnjaka jer nikada prije nisam kontaktirao nikoga i kažem vam da me nakon 2 dana kontakta nazvao moj bivši dečko i zatražio da me vidi nakon 48 sati, a on je obavio posao umjesto mene da se pomirim sa svojim muškarcem, nosio je prsten na mom prstu. Jako sam sretna jer ću uskoro biti udana žena uz pomoć ovog velikog čarobnjaka. Obećao sam da ću svima objaviti vaša djela i obratite se ovom čovjeku da vam pomogne na: isikolosolutionhome@gmail.com ili mu možete poslati i WhatsApp ili Viber na +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  37. Zovem se Laura Mattis i očajnički sam tražila neki način da se moj bivši dečko ponovno zaljubi u mene. Imali smo uspona i padova, ali u posljednjih 6 mjeseci naša je veza otišla naprijed. Potrošio sam 500+ na čarobnjake za koje sam mislio da će mi pomoći, a da nisam znao da ona nije pomogla. Ja vam se obraćam jer želim biti željena žena koja sam nekad bila, a on se ponovno zaljubiti u mene i oženiti se sa mnom. Ne mogu zamisliti ovog dječaka ni s kim drugim dok se zaista nisam javila doktoru Ikhineu koji mi je učinio da mi srce poželi. Dao mi je detalje o tome kako mi pomoći, što je učinio kad sam se povinovao i spasio je mog čovjeka iz zlih ruku dame koja ga je hipnotizirala, a moj se čovjek vratio vama za 48 sati i zaista sam bio zapanjen takvom manifestacijom moći je doista stvaran. Sada mogu sa zadovoljstvom reći ljudima da isprobaju DR ISIKOLA u njihovim problemima i čekaju trenutne rezultate. kontaktirajte ga s njegovom adresom e -pošte. isikolosolutionhome@gmail.com ili izravno WhatsApp/Viber: +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  38. Nekada sam bila jako siromašna žena koja uvijek nije nalazila sreću što se tiče igranja na lutriji. Igram lutriju od 21. godine, a sada imam 45 godina, što znači da sam igrao lutriju 24 godine. Najveći iznos koji sam osvojio u životu bio je 400 dolara. Ali jednoga dana moja priča se okreće u povijest nakon što na internetu pronađem tog čovjeka kako je najbolji kad je u pitanju dobitak na lutriji. Ovaj čovjek je vrlo snažan vudu doktor koji odaje brojeve koji nikada ne mogu uspjeti. Nakon svih mojih godina rada i borbe za osvajanje lutrije koju sam konačno osvojio (27.000.000 USD) Dr Ogugu je ime, solutiontempledrogugu@gmail.com .ili ga kontaktirati na njegov WhatsApp broj +2347011196745to je jedini način da dobijete na lutriji i najbolji načinhttps: //www.facebook.com/Dr.ogugu4/

    OdgovoriIzbriši
  39. Jako sam iznenađena čudesnim iskustvom i čudima dr. Isikola koja su se proširila internetom i diljem svijeta. Kako je čudesno pomogao ljudima diljem svijeta da obnove izgubljenu vezu. Kontaktirala sam ga nakon što sam prošla kroz toliko svjedočanstava različitih ljudi kako mu pomaže vratiti bivšeg ljubavnika, rekla sam mu o svom mužu koji me napustio prije otprilike 8 mjeseci i napustio dom sa svime što sam imala. Bio sam zbunjen kada mi je samo rekao da se nasmiješim i da se odmorim uvjeravajući me da će sve riješiti u samo 48 sati. Nakon drugog dana kad me nazvao suprug, bila sam šokirana. Odabrala sam poziv i nisam mogla vjerovati svojim ušima, stvarno me molio da mu oprostim, vratio se kući i također mi je dao vrlo lijepe darove samo za njega kako bi dokazao svoju ljubav prema meni. Pa ako vam je potreban učinkovit i pravi čarolija za bilo koji problem u vašem životu, možete kontaktirati dr. Isikola na njegovu e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com ili ga možete također WhatsApp/Viber na +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  40. Pozdrav svima, sretan sam što mogu podijeliti svoje svjedočanstvo o snažnom čarobnjaku koji se zove DOCTOR TIOR ADI. Moja supruga i ja smo se malo posvađali i ostavila je mene i djecu zbog drugog čovjeka, toliko sam je volio pa sam počeo postavljati pitanja i tražiti rješenja tražeći pomoć na internetu i vidio sam mnogo ljudi koji svjedoče o tome kako im DOKTOR TIOR pomaže i izašli su s pozitivnim rezultatima poput
    *Razvodi,
    *Ejakulacija
    *Promocije
    *Rakovi,
    *Poslovno rješenje
    *Duhovni problemi,
    *Pitanja odnosa
    *da Barrens rodi i drugi.
    Pa sam mu poslao e -poruku i rekao mu svoj problem, a on mi je dao upute koje sam slijedio, a nakon 2 do 3 dana žena mi se vratila tražeći oproštaj i sada živimo sretno zajedno zahvaljujući DOKTORU TIORU ADI -ju. za vraćanje braka. Bilo kome od vas koji ima sličan problem obratite mu se danas za pomoć, evo njegove osobne e -pošte, doctortsotso7@gmail.com ili putem WhatsAppa +2348104575119.

    OdgovoriIzbriši
  41. Upravo sam vratila svog bivšeg muža uz pomoć stručnjaka za ljubavne čarolije DR ISIKOLO. Muž me ostavio zbog druge žene, ovo su bile samo 3 godine našeg braka. Najbolnije je što sam bila trudna s našom drugom bebom. Htjela sam ga natrag. Učinila sam sve što je bilo u mojoj moći da ga vratim, ali sve je bilo uzalud, toliko sam ga željela natrag zbog ljubavi koju sam gajila prema njemu, molila sam ga sa svime, davala sam obećanja, ali on je odbio. Objasnio sam svoj problem svojoj prijateljici i ona mi je predložila da radije kontaktiram uroka koji bi mi mogao pomoći da bacim čaroliju da ga vratim, nisam imao izbora nego pokušati. Poslala sam poruku čaroliji DR ISIKOLO, a on me uvjeravao da nema problema i da će sve biti u redu prije 11 sati. Bacio je čaroliju i iznenađujuće 48 sati kasnije moj suprug me nazvao. Bila sam tako iznenađena, odgovorila sam na poziv i sve što je rekao je da mu je žao zbog svega što se dogodilo. Želio je da mu se vratim. Također je rekao da me jako voli. Bila sam tako sretna i otišla sam k njemu i tako smo ponovno počeli sretno živjeti zajedno. hvala DR ISIKOLO. kontaktirajte DR ISIKOLO za pomoć sada. Ovdje njegov kontakt, email: isikolosolutionhome@gmail.com. Također ga možete nazvati ili ga na Whatsapp/Viber na +2348133261196. njegova izravna web stranica: https://isikololovetemple.com

    OdgovoriIzbriši
  42. DR ISIKOLO je to ponovno učinio za mene nakon što mi je pomogao vratiti muža. Moje ime je Vanesa Erik i želim obavijestiti svijet o DR ISIKOLU, Velikom čaroliji koji mi je vratio mog otuđenog muža kada sam mislila da je izgubljena svaka nada. pa sam ga kontaktirao i ispunio sve što mi je rekao da učinim i doista, dobio sam rezultat za 48 sati kako me uvjeravao. DR ISIKOLO je iskoristio svoju moćnu čaroliju da mi izmami osmijeh na lice vraćajući mog čovjeka njegovom čarolijom, isprva sam mislila da sanjam kad mi se muž vratio na koljenima moleći me da joj oprostim i prihvatim je natrag pa čak od tada me voli više nego što sam ikad očekivala pa sam se sebi zavjetovala da ću svijet obavijestiti o DR ISIKOLU jer je on veliki čovjek. Imate li problema u vezi? je li vaš partner prekinuo s vama, a vi još uvijek volite i želite ga ili nju natrag? ili trebate bilo kakvu pomoć onda se obratite DR ISIKOLU danas jer vam dajem 100% garanciju da će vam pomoći kao što je pomogao i meni. Adresa e-pošte DR ISIKOLO je: isikolosolutionhome@gmail.com ili njegov WhatsApp/Viber na: +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  43. Da, istina je da je DR ISIKOLO najbolji čarolija. Moje ime je Marie Lyons i bila sam klijentica DR ISIKOLA i moram vam reći da je on pravi čarolija. Kada sam kontaktirala ovog čarobnjaka, moj dečko me napustio 2 godine i uvijek sam ga željela da mi se vrati. Upoznala sam DR ISIKOLA da mi pomogne prije otprilike mjesec dana i ponovno sam uspostavila vezu sa svojim dečkom. Kad me je moj bivši dečko napustio, bilo je previranja za mene što sam jednog jutra uzalud ošamarila svoju stariju sestru. To je za mene postalo katastrofa što sam imala fiziološku traumu i moja obitelj je bila jako zabrinuta za moje zdravlje. Nakon 2 godine upoznao sam i DR ISIKOLA kroz svjedočanstvo i rekao mi je da se smirim, bez obzira na problem, on je dobro i spreman pomoći svakome tko mu dođe. Samo za 2 dana nazvao me bivši i htio da se upoznamo. Pristala sam i pripremila se za susret s njim, a on mi je rekao kako se osjećao krivim za ono što je učinio i želio me natrag. Pohvalio sam DR ISIKOLA za njegov čudesan ručni rad i preporučit ću ga svakome tko treba čarobnjaka. Kontaktirajte ga da vam pomogne i brzo na njegovu e-mail e-poštu: isikolosolutionhome@gmail.com Također mu možete WhatsApp/viber na +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  44. Ja sam Ivanka Fabijan iz Hrvatske, želim svima podijeliti svjedočanstvo svog života. bila sam u braku sa svojim mužem Amosom Fabijanom, toliko ga volim da smo u braku zadnjih 8 godina sa dvoje djece. kad je išao na odmor u Finsku, mislio je na gospođu koja se zove Marija, rekao mi je da ga brak više ne zanima. Bila sam toliko zbunjena i tražila sam pomoć i moj prijatelj mi je rekao da kontaktiram dr. Isikola za pomoć. Kontaktirala sam ga da mi pomogne vratiti muža i on me zamoli da ne brinem o tome da će se bogovi njegovih predaka boriti za mene. Rekao mi je da će za dva dana ponovo spojiti mene i mog muža. Nakon dva dana moj muž je nazvao i rekao mi da se vraća tražiti stvari sa mnom, iznenadila sam se kada sam ga vidjela i počeo je plakati za oprost. Trenutno sam najsretnija žena na svijetu zbog onoga što je ovaj sjajni čarobnjak učinio za mene i mog muža, možete kontaktirati e-mail dr. Isikolo: isikolosolutionhome@gmail.com Možete ga također WhatsApp ili Viber na +2348133261196

    OdgovoriIzbriši
  45. Nevjerojatna ljubavna čarolija da se vratite svom partneru i popravite svoju prekinutu vezu
    Ja sam Doris Arsen. muž me napustio prije 3 mjeseca i prisilio me da potpišem papire za razvod, a meni je bilo skroz slomljeno srce. I nisam se mogao emocionalno vratiti u bilo kakvu formu. Zahvaljujem Bogu na ovom zadivljujućem i briljantnom bacaču uroka koji me spasio. Vau! Ovaj čarobnjak mi je puno pomogao. Doktor Isikolo mi je jamčio hitno bacanje uroka od 24 sata, što sam i prihvatio. Šokantno! ovog mjeseca, 5. rujna 2019., moj suprug me nazvao s puno isprika nakon 48 sati u što me je uvjeravao, i učinio je sve što je bilo moguće da povuče papire za razvod koji je prethodno bio u toku snagom ovog čudotvornog uroka. Neki ljudi su svjedočili da je vratio njihovog bivšeg ljubavnika, neki su svjedočili da obnavlja maternicu, liječi rak, herpes simplex virus i druge bolesti, Hvala ti puno Gospodine na tvojim moćnim čarolijama. izrazi nisu dovoljni da se kaže hvala. Pošaljite e-poruku dr. Isikolu za bilo kakvu pomoć: isikolosolutionhome@gmail.com Možete mu i WhatsApp/Viber na +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  46. NAJBOLJA HITNA UČINKOVITA LJUBAVNA ČAROLIJA DA BRZO VRATE SVOJ BIVŠI/MUŽ/ŽENU I SPAŠITE SVOJ BRAK SADA. KONTAKTIRAJTE LORDA UDUEBORA NA WHATSAPP DIREKTNO +2349044159370

    Pozdrav svima, ovdje sam da me dočeka veliki i moćni čarobnjak po imenu Dr. da kažem uduebor. Bila sam toliko zbunjena i shrvana kad me muž ostavio bez riječi, hitno sam ga trebala natrag jer sam ga jako voljela. Prijateljica me upoznala s ovim moćnim čarobnjakom koji joj je pomogao vratiti ljubavnika, pa sam ga kontaktirao i obećao mi je da će mi se vratiti za manje od 72 sata. Nakon što je učinio sve što je tražio, na moje najveće iznenađenje, moj muž, koji je odbio razgovarati sa mnom, došao je u moj dom tražeći oproštenje za sve što me je doveo i sada živimo sretno zajedno ako imaš problem u vezi ja ću savjetovati da mu se obratite za svoje svjedočenje. Ispod su njegovi kontakt podaci. Kontaktirajte ga na WhatsApp @ +2349044159370 ili pošaljite e-mail na dr.uduebor@gmail.com
    https://www.facebook.com/107882235113884/posts/112893964612711/?app=fbl

    OdgovoriIzbriši
  47. Lorina istinita priča:
    Tako sam uzbuđena što sam pronašla čaroliju koji je pravi, pošten i radi ono što je obećao, trebalo je 24 sata da se moj muž vrati nakon 5 godina razvoda... Blagoslovi vas i moj Bog neka vas čuva i čuva. Ovaj čovjek je stvaran, zove se Dr Ogundele, možete potražiti njegovu pomoć u vezi bilo koje veze, braka ili životnih problema, njegov WhatsApp je: +27638836445.i Email: ogundeletempleofsolution@gmail.com. Moje ime je Lori Martinez i ovo je moja prava životna priča, Dr Ogundele je iskreni čarolija.

    OdgovoriIzbriši
  48. Moje ime je Enora Lucas i tako sam sretna što mogu podijeliti ovo svoje fantastično svjedočanstvo. Život mi se potpuno promijenio u 48 sati. Vidim se u ogledalu i smiješim se. Imam povjerenja u sebe i svoje sposobnosti po prvi put u godinama. Vratila sam svog dečka u život uz pomoć DR ISIKOLA. Rekao je da se ispričava 48 sati nakon što je čarolija stvorena. Rekao je da je shvatio da zapravo nikada ne želi prekinuti. nije se mogao nositi s emocionalnom prtljagom koju sam cijelo vrijeme nosio sa sobom. Rekao je da misli da on negativno utječe na moj život i smatra da je najbolje otići. Rekao je da mi je teško što stalno pričam o prošlosti. Obojica smo jedno drugom oprostili. Ja sam živi dokaz što DR ISIKOLO može. Puno vam zahvaljujem dr. Isikolo za divnu stvar koju ste učinili u mojoj vezi. Jako mi je drago kontaktirati vas i pokrenuti da se sve ovo dogodi. Svatko tko ima problem u vezi može kontaktirati dr. Isikola putem e-pošte: isikolosolutionhome@gmail.com Možete ga također WhatsApp/Viber na +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  49. Da, istina je da je dr. Isikolo najbolji za obnavljanje pokvarenih domova i odnosa.
    Zovem se Jojo Ivan i pomogao mi je DR ISIKOLO i moram vam reći da je pravi čarolija. Kada sam kontaktirala ovog čarobnjaka, moj dečko me napustio 2 godine i oduvijek sam ga željela da mi se vrati. Upoznala sam DR ISIKOLA da mi pomogne prije otprilike mjesec dana i ponovno sam uspostavila vezu sa svojim dečkom. Kad me napustio bivši dečko, za mene je bilo previranja. To je za mene postalo katastrofa što sam imala fiziološku traumu i moja obitelj je bila jako zabrinuta za moje zdravlje. Nakon 2 godine upoznao sam i DR ISIKOLA kroz svjedočanstvo i rekao mi je da se smirim da je bez obzira na problem, dobro i spreman pomoći svakome tko mu dođe. Samo za 2 dana nazvao me bivši i htio da se upoznamo. Pristala sam i pripremila se za susret s njim, a on mi je rekao kako se osjećao krivim za ono što je učinio i želio me natrag. Pohvalio sam DR ISIKOLA za njegov čudesan ručni rad i preporučit ću ga svakome tko treba čaroliju. Kontaktirajte ga da vam pomogne i brzo na njegovu e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com Možete ga također WhatsApp/Viber na +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  50. Pomozite mi proslaviti DR ISIKOLA zbog njegove velike pomoći. Zovem se Laura Ivano i jedna sam od onih ljudi koji su rekli da nikada neću zvati vidovnjaka ili mađioničara ili bilo čega da mi pomogne oko mojih problema – a ponajmanje ljubavnih, ali došla sam do točke u kojoj sam znala da mi je potrebna vodstvo, i tako mi je drago što sam pronašao ovog čovjeka po imenu dr. Isikolo. Kad sam zamalo izgubila Davida u jednoj od naših glupih svađa i stalnih svađa (prekinuo je sa mnom), mislila sam da sam izgubila sve. plačem cijeli dan i mislim da mi se više nikad neće vratiti. Pročitala sam toliko svjedočanstava o ljubavnoj čaroliji dr. Isikola, kako je pomogao vratiti bivšeg ljubavnika. Brzo sam ga kontaktirao. i također vratiti mog muža s njegovom ljubavnom čarolijom. A kad sam bila u najočajnijoj mjeri, nije me iskoristio. Učinili ste vrlo dobru uslugu za osobu u istinskoj potrebi. Ne znam kako si to napravio, niti kako ova magija djeluje, ali sve što znam je da DJELUJE i moj čovjek mi se vratio za 48 sati kao što mi je obećao. i uvijek ću biti zahvalan dr. Isikolu. e-mail mu za bilo koju vrstu pomoći je vrlo sposoban i pouzdan za pomoć: isikolosolutionhome@gmail.com ili mu također možete WhatsApp ili Viber na +2348133261196

    OdgovoriIzbriši
  51. Želim zahvaliti velikom čovjeku po imenu Dr Ajayi, vratio je mog muža kući nakon što smo se razveli i živjeli smo odvojeno 9 mjeseci. Nikada ne vjerujem da ćemo se ikada vratiti zajedno zbog okolnosti koje su dovele do našeg razvoda, ali dr. Ajayi mi je to omogućio ljubavnom čarolijom i jako sam zahvalan, možete ga kontaktirati na Whatsapp: +2347084887094 ako jeste imate bračne probleme i on će vam pomoći, možete ga kontaktirati i na mail : drajayi1990@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  52. Iz obilja srca, usta govore. Moje ime je Valentino Emil. Moja žena BIVŠI muž upotrijebio je čaroliju na moju ženu i ona mu se vratila. Osjećao sam slomljeno srce jer nisam znao kako da je vratim. Učinio sam sve što sam mogao da je vratim svojim bliskim prijateljima, ali ništa nije uspjelo. Dakle, na svom radnom mjestu, pokušao sam potražiti pomoć na internetu i našao sam razne svjedoke o tome kako je doktor Isikolo bio vjeran i od pomoći svojim čarolijama. Pokušao sam stupiti u kontakt s njim i objasnio sam mu svoj problem. Doktor Isikolo mi je pomogao s čarolijom za mene koja je vratila moju ženu u roku od 48 sati nakon što sam ga kontaktirao i to je zaista bilo čudo. Uvjeravao me da nas više ništa ne može razdvojiti i od ove godine SIJEČNJA pa do ovog trenutka bio sam pun radosti sa svojom suprugom. Obratite mu se danas za svaku vrstu pomoći, On je spreman pomoći. putem e-pošte: isikolosolutionhome@gmail.com ili njegovog WhatsAppa/Vibera na: +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  53. Zahvalite mu se:
    Ella Mee je moje ime. Pomozite mi da zahvalim dr. Ogundeleu, on je izvrstan čarolija koji mi je vratio mog muža u roku od 24 sata sa svojim moćima, moj muž me ostavio 3 godine i svuda sam tražila pomoć, prošli tjedan sam pronašla kontakt dr. Ogundelea na novine i ja sam ga kontaktirao. I održao je svoju riječ i vratio mi mog muža svojom čarolijom kao što je obećao. Ako trebate bilo kakvu pomoć, savjetujem vam da kontaktirate dr. Ogundelea na njegov WhatsApp ili Viber Chat: +27638836445. On je pravi čarolija, unio je mir u moj brak.

    OdgovoriIzbriši
  54. Moj muž se dramatično promijenio prema meni, više ne komunicira. Ne poštuje me i lažno me optužuje za nevjeru zbog opakih ogovaranja...ali ja sam jednostavno ZADIVLJENA rezultatima DR WALE-a koji mi je napravio čaroliju ponovnog okupljanja. Sve ide tako dobro i TOČNO kako je rekao da će biti. Iako su bili potrebni tjedni do potpunog napretka, bilo je toliko vrijedno toga jer su stvari gotovo savršene! Kako je shvatio moju situaciju i potpuno je preokrenuo kako bi mi dao točno ono što sam želio, ne znam, ali nešto što nikada neću dovoditi u pitanje i jednostavno biti potpuno zahvalan, Bog blagoslovio DR WALE-a što je tugu za mene pretvorio u sreću. Kontakt DR WALE: WhatsApp/Viber:+2347054019402 ili
    drwalespellhome@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  55. Ovo je nevjerojatna stvar za razgovor. Trebalo mi je rješenje da okončam svoje bračne probleme s kojima se suočavam godinama. pa sam naišao na ovo prekrasno svjedočanstvo žene koja hvali DR WALE-a za njegov dobar rad. rekla je da je DR WALE osoba koja je pomogla da njezin dom bude sretan dom. rekla je da je DR WALE unio puno sreće u njezin brak jer ona i njezin suprug sada žive sretno zajedno. ona također objašnjava da je DR WALE pomogao paru po imenu John i Lisa Robinson da osvoji 327 milijuna dolara u Powerball jackpotu 2016. godine. S ovim nevjerojatnim pričama koje sam čuo o DR WALE-u sam ga kontaktirao i rekao mu probleme s kojima se suočavam u svom braku. sada pišem stvari, pišem s punom srećom jer je DR WALE uspio vratiti moju sreću. ja i moj suprug smo sada u dobrom stanju, oboje smo zadovoljni jedno s drugim. i vi možete kontaktirati DR WALE-a na njegov WhatsApp/Viber: +2347054019402 ili e-mail: drwalespellhome@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  56. Hvala vam puno DR ISIKOLO što mi se moj bivši dečko vratio. Moje ime je Nela Jayden i pišem ovo divno svjedočanstvo u pogledu ovog čovjeka. Ostvario mi je sve želje. Moj dečko i ja hodali smo više od 3 godine i iako smo imali toliko svađa, ali nikada nismo razmišljali o prekidu. Jednog dana me nazvao telefonom i rekao mi kako je umoran od veze i ne vidi kamo idemo. Mjeseci su prošli, a moj dečko me više nije kontaktirao i više se nisam čula s njim, a mobitel mu je bio isključen. Znala sam da moram potražiti pomoć zbog tolike ljubavi koju gajim prema njemu. Kontaktirala sam ovog sjajnog čarobnjaka jer nikad prije nisam kontaktirala nikoga i kažem vam da me nakon tjedan dana kontakta nazvao moj bivši dečko i tražio da me vidi nakon 48 sati, on je odradio posao za mene da se pomirim sa svojim muškarcem. Još uvijek sam zadivljen njegovim velikim moćima. Obećao sam da ću svima očitovati vaša djela i molimo vas da kontaktirate ovog čovjeka da vam pomogne putem e-pošte: isikolosolutionhome@gmail.com ili ga također možete WhatsApp/Viber na +234-8133261196

    OdgovoriIzbriši
  57. Ja sam Ivanka Fabijan i želim svima podijeliti svjedočanstvo svog života. bila sam udana za svog muža Amosa Fabijana. toliko sam ga voljela da smo u braku zadnjih 8 godina s dvoje djece. kad je otišao na odmor u Francusku mislio je na damu po imenu Marie. rekao mi je da ga brak više ne zanima. Bila sam tako zbunjena i tražila sam pomoć i nisam znala što da radim dok nisam srela svoju prijateljicu Mariju i rekla joj za svoj problem. rekla mi je da se ne brinem o tome da je prije imala sličan problem i upoznala me s čovjekom po imenu Dr. Isikolo ljubavna čarolija koji je bacio čaroliju na svog bivšeg i vratio joj ga nakon 2 dana. Kontaktirala sam ga da mi pomogne vratiti muža i on me zamoli da ne brinem o tome da će se bogovi njegova četiri oca boriti za mene. Rekao mi je da će za dva dana ponovo spojiti mene i mog muža. Nakon dva dana moj muž je nazvao i rekao mi da se vraća tražiti stvari sa mnom. Ljubav i sreća koju smo dijelili se vraćaju. Možete kontaktirati dr. Isikola na e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com Možete ga također kontaktirati WhatsApp/Viber na +2348133261196

    OdgovoriIzbriši
  58. Moje ime je Enora Lucas i tako sam sretna što mogu podijeliti ovo svoje fantastično svjedočanstvo. Moj život se potpuno promijenio u 48 sati. Vidim se u ogledalu kako se smiješim. Imam povjerenja u sebe i svoje sposobnosti po prvi put u godinama. Vratila sam svog dečka u svoj život uz pomoć dr. Isikola. Rekao je da se ispričava 48 sati nakon što je čarolija stvorena. Rekao je da je shvatio da zapravo nikada ne želi prekinuti. Nije se mogao nositi s emocionalnom prtljagom koju sam cijelo vrijeme nosio sa sobom. Rekao je da misli da on negativno utječe na moj život i smatra da je najbolje otići. Rekao je da mi je teško što stalno pričam o prošlosti. Obojica smo jedno drugom oprostili. Jako mi je drago kontaktirati vas i pokrenuti da se sve ovo dogodi. Svi koji imaju problem u vezi mogu kontaktirati dr. Isikola putem e-pošte: isikolosolutionhome@gmail.com Možete ga također WhatsApp ili Viber na +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši
  59. LOTO, lutrija, powerball lutrija jackpot. Pozdrav, moje ime je Anwar Hilverts i vrlo sam sretan što mogu podijeliti ova sjajna svjedočanstva. Najbolja stvar koja mi se ikada dogodila je kako sam osvojio na lutriji milijuna eura mega jackpot. Ja sam čovjek koji vjeruje da ću jednog dana dobiti na lutriji. Konačno su mi se snovi ostvarili kada sam poslao e-mail DR ISIKOLO. i rekao mu da su mi potrebni brojevi na lutriji za veliki dobitak. Potrošio sam toliko novca na kartu samo da bih bio siguran da ću pobijediti. Ali nikad nisam znao da je dobitak tako lak sve do dana kada sam upoznao uroka na internetu o kojem je toliko ljudi pričalo da je jako dobar u bacanju čarolija na lutriji, pa sam odlučio pokušati. Kontaktirao sam ovog sjajnog doktora i on je napravio čaroliju i dao mi je dobitne brojeve lutrije. Ali vjerujte mi kada su izvučeni izvlačenje bio sam među dobitnicima. Osvojio sam 1.300.000 USD. DR ISIKOLO zaista ste najbolji, s ovim odličnim Dr možete osvojiti milijune novca na lutriji. Jako sam sretan što sam sada upoznao ovog sjajnog čovjeka, zauvijek ću vam biti zahvalan DR ISIKOLO. Pošaljite mu e-poštu za svoje dobitne brojeve na lutriji putem: isikolosolutionhome@gmail.com ili mu WhatsApp/Viber na +2348133261196

    OdgovoriIzbriši